‘Ne veţi lipsi’ – politicieni, oameni de afaceri şi artişti germani într-un apel către britanici

Noua lideră a creştin-democraţilor germani, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a alăturat unui grup de politicieni, oameni de afaceri şi artişti germani care le adresează vineri un apel britanicilor să rămână în Uniunea Europeană, amintind că germanii nu au uitat cum Marea Britanie a salutat revenirea ţării lor ca ‘stat suveran şi putere europeană’ după Al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.

‘Fără marea voastră naţiune, acest continent nu ar fi fost ce este astăzi’, se spune în scrisoarea publicată vineri în cotidianul The Times, în care semnatarii lansează un apel de ultim moment de evitare a Brexit-ului, cu 70 de zile înainte ca acesta să devină efectiv.

‘După ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, Marea Britanie nu ne-a abandonat. A salutat revenirea Germaniei ca un stat suveran şi o putere europeană’, adaugă textul menţionat.

Dincolo de istoria comună de pace şi război, semnatarii amintesc unele dintre particularităţile cărora spun că le vor duce lipsa dacă Marea Britanie va părăsi clubul căruia i s-a alăturat în 1973.

‘Ne-ar lipsi legendarul umor negru britanic şi mersul la pub pentru o bere ale după orele de muncă. Ne-ar lipsi ceaiul cu lapte şi şofatul pe partea stângă a drumului. Şi ne-ar lipsi spectacolul tradiţional de Crăciun’, adaugă ei.

‘Dar, mai mult decât orice altceva, ne-ar lipsi poporul britanic – prietenii noştri de peste Canal’, mai spun semnatarii scrisorii. AGERPRES