APOLLONIA, GRĂDINARUL ȘI FLOAREA

Iașul are o nouă televiziune. O televiziune necesară. O televiziune prin care ieșeanul poate să privească nu doar la străzile orașului, nu doar pe ferestrele caselor, colinele sau inima verde a cetății, cât mai ales gândul însetat de cunoaștere, de frumos, de inefabil.

Iașul merita o astfel de deschidere înspre cea ce tăcerea creație păstrează spre a fi povestită, spre a fi rememorată, spre a fi dată lumii sub formă de artă. O televiziune în care educația și cultura să domine programele, astfel încât să se simtă că trăim în orașul culturii, că Iașul este în fapt capitala culturală a țării.

Avem nevoie de această încărcătură dominată de spirit cu ajutorul căreia să fim în stare să ne definim opțiunea de oraș dedicat spiritului, de oraș care nu trăiește prin cultură doar cu masca de oxigen pe față.

Pentru o astfel de provocare am fost nevoiți să ridicăm mănușa, am fost nevoiți să învingem inevitabilele răutăți diurne și cârcoteli bazate aproape exclusiv pe invidia prostului, al celui care nu știe decât să facă zgomotul sterp, tulburător de ape cu ajutorul bățului strecurat printre zăbrelele gardului.

O astfel de televiziune este instituția reală care provoacă în primul rând schimbarea gustului public, evadarea din spațiul manelelor, de exemplu, spre zona academică a concertelor filarmonicii sau a sălilor de spectacol, a întâlnirilor cu poezia, cu literatura, cu oamenii a căror valoare este una similară cu aceea a sfinților înveșniciți. O astfel de televiziune nu își propune să trăiască din rating-ul emisiunilor, cu mare căutare la public, ci ea își măsoară valoarea prin provocările pe care le aruncă în eter, astfel încât, la un anumit moment dat, să se constate o cerere din ce în ce mai mare pentru emisiuni de substanță, nu doar de coapse și sâni dezgoliți.

Suntem adepții culturii prin educație și a educării prin cultură, astfel încât zona superficialului să fie marginalizată, să fie redusă chiar la dimensiunea unei fante periferie, nesemnificative.

Avem marele noroc al telespectatorului ieșean, cel care este apt pentru astfel de provocări, atâta timp cât Iașul, ca oraș, a demonstrat că știe să-și gestioneze evenimentele culturale cu participarea firească, naturală, a cetățenilor săi.

Apollonia TV este televiziunea care încearcă să pătrundă cât mai aproape de interesele celor care conștientizează faptul că Iașul merită mai mult decât i se dă, merită mai mult decât i se recunoaște, merită mai mult decât reușește el să producă. O puternică și atentă emisiune de știri, cu cele trei jurnale ale zilei la 13, 17 și 20. , se dorește a fi un reper greu de ignorat din peisajul mass mediei locale. Emisiuni precum ”Problemele orașului, Puls județean, Videoteca excelenței, Spectacol și spectator, Clubul de seară, Studioul de poezie, Întâlniri de seară, Confesiuni literare, Ține cu dinții, Repere în medicină, Cercetarea la răscruce, Aroma terapie, Cuvânt de elev, De ochiul artei, Moștenitorii lui Socrate, Portrete în mișcare, Apollonia în direct, Evenimentul zilei, Omul zilei, Orașul de noapte, Student show, Invitație la masă, sau emisiuni ce vor fi incluse în grila de toamnă, dintre care amintim: Telecinematecă, Maeștrii umorului, Teatru la televizor, Integrale culturale.

Apollonia TV este deja partenerul mai multor acțiuni culturale, ce se desfășoară în Iași, cum ar fi Scriitori în școli sau Festivalul Internațional Poezia la Iași, astfel încât a ajuns în scurt timp să fie un partener recunoscut al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași, al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iași, precum și a celorlalte instituții de cultură din oraș, cum sunt Teatrul Național Iași, Opera Națională Iași, Filarmonica Iași, Ateneul Iași, Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Casa de Cultură a Studenților Iași.

Apollonia TV este televiziunea ieșeanului care înțelege că acest oraș a fost zidit din gesturi culturale, astfel încât fiecare reper să aducă aminte de continuitatea Teiului eminescian, prin noile vlăstare care au născut din moarte un nou copac sau, mai corect spus, o prelungire a spiritului celui care a murit închis în chingile ce i-au permis nașterea unui nou pântec din care nemurirea întru veșnicie a dat în floare.

Apollonia TV poate să-și asume rolul grădinarului atent la creșterea florii.

ADI CRISTI