Portugalia, gata să primească 470 de refugiați din comunitatea yazidi

Portugalia este gata să primească 470 de refugiați ai comunității yazidi, minoritate kurdă persecutată de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), mii de membri ai acesteia fiind comasați în tabere de refugiați din Grecia, a anunțat luni eurodeputata socialistă Ana Gomes, informează AFP.

„Țintă a nebuniei ucigașe a grupării Stat Islamic, comunitatea yazidi este cu precădere vulnerabilă și nu este în siguranță în Grecia”, a subliniat Gomes în timpul unei conferințe de presă la Lisabona.

Membră a Comisiei pentru Libertăți Civile a Parlamentului European, ea a precizat că a primit din partea guvernului portughez „asigurarea găzduirii” unui grup de 470 de yazidi care trăiau într-o tabără din Idomeni (nordul Greciei), deja desființată.

„Contrar a ceea ce se aude, acești refugiați vor să vină în Portugalia”, a insistat ea, evocând „blocaje administrative de partea greacă”, fapt ce întârzie transferul.

Portugalia și-a propus în februarie să primească până la 10.000 de refugiați, dublu decât cota fixată pentru ea de UE, de 4.500, însă până în prezent a primit doar 452.

Potrivit experților ONU, circa 3.200 de yazidi se află la ora actuală în mâinile SI, majoritatea în Siria. Fetele devin sclave sexuale, în timp ce băieții sunt îndoctrinați și trimiși la luptă.