Președintele liberalilor, Mihai Ghimpu, a anunțat că deputații PL vor susține proiectul potrivit căruia cele 14,5 miliarde de lei oferite prin garanții de stat din rezervele Băncii Naționale pentru acoperirea jafului din sistemul bancar să fie returnate din bugetul de stat, adică din buzunarul cetățenilor R. Moldova.
„Există altă soluție? Pe seama cui să punem acești bani? A peștilor? Povara nu va fi pusă chiar pe umerii oamenilor, pentru că nu se ia direct din buzunarul lor”, a explicat Ghimpu anterior într-o emisiune la TVR Moldova.
Apoi, a „desenat” o schemă prin care acești bani o să se întoarcă, potrivit lui Ghimpu, în buget: „Banii vor fi întorși Băncii Naționale. Este vorba de 700-800 de milioane de lei anual. (…) Banca Națională este agent economic, fiindcă plătește impozite. Atunci când va primi acești bani, va plăti impozite care vor merge în buget. Acești bani se vor întoarce înapoi”.
Replica a venit de la fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță.
„Nea Mihai, BNM nu e agent economic care plătește impozite la buget. Citiți Legea BNM pe care de atâtea ori ați modificat-o (violat-o) în ultimii trei ani, încât v-ați și zăpăcit și pe alții încercați să-i zăpăciți. Doi, citiți atent și proiectul pe care aveți de gând să-l votați. O să aveți surprize mari și o să dați explicații ulterior. Trei, nu nea Mihai decide. Lui și altor 57 (poate chiar mai mulți) li se ridica mâna fără ca să mai întrebe mintea lor. Patru, această găselniță a guvernării din întuneric nici într-un caz nu rezolvă problema sectorului bancar, ci transpune problema unor proprietari și beneficiari netransparenți de bănci (chiar și Kroll arată asta clar) pe umerii cetățenilor pentru mulți ani înainte. Iar problemele adevărate din afara sectorului bancar abia încep, urmare a problemelor din sectorul bancar. Nea Mihai, deja „strategia PL 2026” era mai bună pentru PL decât situația în care ați ajuns: vot din frică. Amin”, i-a răspuns Veaceslav Negruță.