La Chișinău s-a desfășurat prima conferință regională în domeniul antifraudă vamală

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Prima conferință regională de nivel înalt în domeniul antifraudă vamală „Riscuri de Criminalitate Transfrontalieră într-o Europă Deschisă – Provocări Partajate, Soluții Partajate” s-a desfășurat astăzi la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de către Serviciul Vamal cu suportul Delegației UE în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

La reuniune au participat reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, ai Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Ambasadori, conducători și reprezentanți ai administrațiilor vamale, serviciilor de frontieră, poliție și ai altor autorități publice din Moldova, România și Ucraina, reprezentanți ai organismelor internaționale și ai mediului de afaceri.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Ambasadorul Janis Mazeiks, a specificat că evenimentul servește drept platformă de dialog pentru consolidarea cooperării între agențiile de aplicare a legii din Republica Moldova, România și Ucraina, în special în ceea ce privește contracararea criminalității transfrontaliere. „Traficul de arme și droguri afectează siguranța țării. Crimele necesită un răspuns unificat la nivel național și internațional, iar împărtășirea practicilor va fortifica pregătirea factorilor cheie în lupta împotriva criminalității și păstrarea păcii. În acest context, este extrem de importantă armonizarea legislației cu cea a UE și cooperarea cu statele membre”, a spus oficialul.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a menționat că, în prezent, crimele transfrontaliere reprezintă o provocare ce afectează securitatea statului. „Subiectul necesită o abordare coordonată cu partenerii țării noastre. Trebuie să intervenim pentru a minimaliza riscurile, de aceea e nevoie de un management integrat al frontierei”, a afirmat Adrian Efros.

Totodată, șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a remarcat că evenimentul de astăzi reprezintă o platformă de lucru interstatală. „Odată cu începerea războiului din Ucraina au apărut mai multe probleme, printre care și fluxul transfrontalier. Astfel, în această perioadă dificilă, cooperarea transfrontalieră și cea interinstituțională poate contracara criminalitatea organizată. Conferința de astăzi este o platformă importantă de lucru, schimb de experiență și informații”, a subliniat Igor Talmazan.

În cadrul celor trei panele de discuții, și anume „Contrabanda cu mărfuri accizabile și producție ilegală și fluxuri financiare ilicite”; „Trafic transfrontalier de arme, bunuri cu dublă utilizare”; „Trafic de stupefiante, precursori de droguri și steroizi anabolizanți”, participanții au avut oportunitatea de a evalua și aborda tendințele în schimbare în materie de infracționalitate și de a identifica noi modalități de cooperare interinstituțională, pentru a îmbunătăți acțiunile operaționale desfășurate în comun.

Conferința va constitui și pe viitor o platformă tradițională de dialog, unde participanții vor avea posibilitatea să comunice, să facă schimb de experiență și bune practici, să identifice soluții la subiecte de interes comun, dar și să dezvolte noi parteneriate.