Alergiile solare sau reacţia pe care o are pielea la lumina solară apare şi la copii, chiar şi la 24- 48 de ore după naştere, a declarat, pentru SănătateaTV.ro, dr. Doina Baldovinescu, medic primar medicină de familie. Printre formele alergice cele mai frecvente, dr. Doina Baldovinescu a amintit şi urticaria, eritemul sau dermatozele.
De asemnea, explică dr. Doina Baldovinescu, multe reacţii alergice se declanşează şi pe fond nervos. De aceea, este bine ca pacienţii să îşi dozeze efortul fizic şi să aibă un bun control emoţional ,pentru a evita alergiile solare.
Dermografismul, un tip particular de alergie, reprezintă o reacţie alergică sau un răspuns al ţesutului cutanat în urma acţiunii unui stimul mecanic, a declarat dr. Doina Baldovinescu. Astfel, pacientul prezintă semne pe piele ca urmare a unei presiuni, frecări sau zgârieri mecanice. Putem considera dermografismul ca un tip de urticarie, care apare după câteva minute de la acţiunea stimulului şi persistă cel mult 10 minute.
Potrivit dr. Doina Baldovinescu, există şi unele medicamente care sensibilizează pielea la acţiunea luminii solare, iar pentru a ne feri de alergiile solare, recomandă evitarea expunerii la soare în timpul administrării acestor medicamente.
Ca metode de prevenţie a alergiilor solare, dr. Doina Baldovinescu recomandă evitarea expunerii la soare după orele 11:00, iar dacă acest lucru nu este posibil, să purtăm îmbrăcăminte lejeră şi să ne hidratăm corespunzator.