Breaking News

BOZIFICAREA LUI POSTOLACHE

Să închidem ochii, să ne plecăm capetele, să încercă, pentru câteva minute, să privim înspre noi, să evităm să fim captivați de trepidația întâmplărilor nemaiauzite și nemaivăzute, care ne pun o mâna la gură și una la ochi. Avem nevoie să revenim, chiar și numai fugitivo, la acareturile noastre, să vedem ce se mai întâmplă acasă la noi, în urbea în care ne ducem viața de zi cu zi.

Astfel dăm peste o nouă pacoste, peste o nouă Anca Preda, de tristă amintire pentru ieșeni, de această dată în pantaloni și cu păr din ce în ce mai puțin. Acest Andrei Postolache, aparenta revelație a alegerilor locale din iunie 2016, independent după culoarea sa politică doar de moft, dat cu opoziția din Consiliul Local al Municipiului Iași, a se citi caligrafic cu liberalii lui Boz, declanșează una dintre cele mai penibile dispute pentru recuperarea unei clădiri de patrimoniu, ”Casa Racoviță”, după ce primarul Mihai Chirica a prezentat acordul proprietarului de drept al acestui imobil legat temeinic de istoria orașului, care, datorită unor astfel de postolaci și de boziști, a pierdut, în diferite vremuri, clădiri emblematice ale Iașului, cum au fost Academia Mihăileană sau primul imobil construit în România, în locul căruia a fost ridicată, prin anii 1980, Casa Cărții de pe Ulița Mare (bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt de astăzi).

Acest Andrei Postolache și-a demonstrat măsura dizabilității neuronilor săi, cuplându-și votul la interesul politic al liberalilor aflați în stăpânirea mai vechii noastre cunoștințe, expertul în aberații, Petru Eduard Boz, liberal care și-a desăvârșit ucenicia într-ale penibilului în fostul mandat la Consiliul Județean Iași. După ce s-a făcut de râs în tot județul, se pare că a fost trimis spre reeducare la Consiliul Local al Municipiului Iași, să păstorească mâna de liberali cu care și-a propus, ca șef al grupului de consilieri liberali, să spună ”NU” tuturor proiectelor pe care social-democrații le propun votului celor 2/3 necesare proiectelor privind patrimoniul.

Iată că, Andrei Postolache și-a dat arama pe față. El nu mai este vocea invocată a celor care se dedică tutor proiectelor ”Pentru Iași”, ignorând jocurile politice și politicianismelor. Bietul proaspăt ales consilier local al Iașului și nu al localității Cioca-Boca (acolo unde s-a născut poetul Nicolae Panaite), Andrei Postolache uită sau nu știe că Iașul este capitala culturală a țării, indiferent de ce crede Boz sau altă curiozitate a naturii. Beneficiind de această crasă incultură, puternic strălucitoare până la orbirea neuronilor și a uzului rațiunii independentului nostru (ales de 13% din ieșenii dornici de a acorda șanse celor noi veniți să lupte pentru prosperitatea comunității), încât acesta a început să formuleze judecăți de valoare asupra unuia dintre cele mai mari festivaluri din țară și chiar din Europa, Festivalul Internațional al Educației (FIE), festival ce reușește să adune marile valori ale culturii, pe diferitele ei componente. Să amintim, din cadrul acestui FIE, Festivalul Internațional ”Poezia la Iași”, festival ce a reușit și la a treia ediție să aducă la Iași 111 poeți din 13 țări, poeți care au susținut 222 de recitaluri de poezie, în principalele licee ieșene, facultăți ale Universității Al. Ioan Cuza, biserici, muzee, precum și în Parcul Copou. Acest festival a demonstrat fără tăgadă că Iașul este un oraș profund, apt pentru astfel de manifestări, ale cărui public select nu adună 50.000 de iubitori ai festivalurilor de genul Electric Castle, dar cele câteva mii de ieșeni prezenți la FIE (în ciuda săptămânii în care ploaia a mutat scenele din aer liber în spații închise în ultimul moment) demonstrează că a III-a ediție și-a făcut datoria față de ieșeni. Urmează o altă dimensiune a festivalului, evident cu bani mai mulți (să-i amintim lui Andrei Postolache et.comp. Bozului, că Sibiul, alocă astăzi Festivalului Internațional de Teatru șapte milioane de euro, pentru șase zile de teatru, nu 400.000 de euro cât au costat cele 12 zile de FIE. Clujul plătește pentru UNTOLD, în jur de patru milioane de euro. Andrei Postolache crede că vom face și noi cu 1,5 milioane de euro o mare brânză, în jurul căreia să adunăm 50.000 de oameni, drept pentru care nu a votat ca Iașul să cumpere Casa lui Racoviță, spațiul în care funcționează Centrul Cultural Francez, inaugurat în 1992 în prezența lui François Mitterrand și a lui Ion Iliescu, când cel care astăzi pune piedică orașului culturii era în clasa a VI-a pregătindu-se să recunoască la sfârșitul liceului: ”La română nu știam nimic, zburdasem din 5 în 5 tot liceul”. Cum de au ajuns astfel de oameni bozificați să ne reprezinte? O întrebare retorică al cărui răspuns ar trebui să-i facă pe ei de râs.

ADI CRISTI