Reprezentanţi ai mediului de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de instruiri şi stagii practice
Prin intermediul unui nou proiect finanţat de Uniunea Europeană, circa 100 de reprezentanţi ai mediului de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de instruiri în business şi vor avea posibilitatea să participe la tîrguri locale, întruniri economice, precum şi la stagii în Austria şi Germania. În context, astăzi a fost lansat Proiectul “Consolidarea capacităţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în vederea prestării serviciilor de consultanţă durabilă beneficiarilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, informează MOLDPRES.
La evenimentul de lansare, vicepreşedintele CCI Sergiu Harea a subliniat că proiectul se va desfăşura în perioada iulie 2016 – noiembrie 2017, în cadrul Programului “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Proiectul include o componentă regională, pentru a promova schimbul de experienţă şi a intensifica relaţiile de colaborare dintre întreprinderile de pe ambele maluri ale Nistrului.
“Agenţii economici se confruntă cu numeroase provocări, iar necunoaşterea avantajelor Acordului de Liber Schimb cu UE, legislaţiei şi reglementărilor comunitare, lipsa forţei de muncă calificate, productivitatea scăzută – sînt doar cîteva dintre acestea. Consolidarea eforturilor şi crearea unor lanţuri valorice prin stabilirea parteneriatelor de business pe plan intern şi internaţional ar contribui la soluţionarea mai multor probleme. În acest sens, le vom oferi întreprinzătorilor de pe cele două maluri ale Nistrului posibilitatea să se încadreze în activităţi comune”, a mai menţionat vicepreşedintele CCI.
Angela Frunze, coordonator de programe în cadrul PNUD Moldova, a precizat că obiectivul proiectului rezidă în îmbunătăţirea reţelei regionale de business prin facilitarea interacţiunii transriverane şi parteneriatului economic. În cadrul proiectului sînt planificate vizite de studiu, activităţi de promovare etc., a spus sursa citată.
La rîndul său, Vasile Nicolae, coordonatorul proiectului din partea CCI, a informat că instruirile vor avea loc la Chişinău, precum şi la filialele Bălţi, Tighina şi Rîbniţa ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei. Trainingurile vor fi axate pe tematici privind iniţierea în afaceri, eficienţa energetică, dezvoltarea businessului şi identificarea partenerilor de afaceri, promovarea pe pieţele externe ş.a.
De asemenea, va fi predat un curs profesional pentru cofetari-bucătari. Cu excepţia grupurilor start-up, ceilalţi participanţi vor avea posibilitatea să efectueze stagii în Germania sau în Austria, primind certificate de calificare internaţionale. În cadrul aceluiaşi proiect vor fi organizate şi vizite la întreprinderi, participări la întrevederi bilaterale de afaceri, precum şi la expoziţii locale”, a mai subliniat Vasile Nicolae.