Marea Britanie: Guvernul ar putea adopta un plan de redresare în toamnă

Marea Britanie ar pute adopta în toamnă un plan de redresare pentru a limita deteriorarea accentuată a economiei britanice din cauza Brexitului, a anunțat noul său ministru de finanțe, Philip Hammond, care a apreciat că o „doză de incertitudine” va persista „până la final” în negocierile dintre Londra și UE, relatează AFP.

„Avem opțiunea unui răspuns bugetar, ceea ce vom face după calendarul nostru, în jurul ‘discursului din toamnă'”, rectificarea de buget prezentată de guvern, a explicat duminică Philip Hammond.

Statisticile disponibile la acel moment vor permite Londrei „să ajungă la concluziile potrivite privind necesitatea unui plan de redresare bugetară”, a adăugat responsabilul citat, numit recent în post de noul prim-ministru Theresa May.

El s-a ferit totuși să prezinte detalii privind forma pe care ar putea-o lua aceste măsuri de creștere a cheltuielilor publice.

„Un nou cadru bugetar” va fi în orice caz dezvăluit în această toamnă „pentru a le aduce claritate investitorilor”, a insistat Hammond.

El a făcut aceste declarații în fața jurnaliștilor la Chengdu, la finalul unei reuniuni de două zile a miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din țările G-20, summit marcat de riscurile asociate Brexitului.

Această evocare a unui plan de redresare bugetară al Londrei intervine în contextul în care mai multe informații alarmante au fost publicate privind consecințele Brexitului.

„Adevărul este că o doză de incertitudine va persista până la încheierea negocierilor noastre cu UE”, a avertizat ministrul.

Londra este cea care va decide când va activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieșirea din UE. Odată cererea depusă, negocierile vor trebui să se încheie în termen de doi ani, ceea ce face posibilă o ieșire de facto a Marii Britanii din blocul comunitar în orizontul lui 2019.

Însă Bruxellesul și mai mulți lideri europeni, chiar dacă au acceptat să lase timp guvernului Theresei May, au făcut apel la Londra să notifice „cât mai curând posibil” retragerea sa din Uniune.

Chiar după această procedură, „incertitudinea nu se va încheia decât atunci când se va ajunge la un acord” între cele două parte, a avertizat Hammond.

Decizia Marii Britanii de a părăsi UE „întărește incertitudinile” pentru economia mondială, au avertizat duminică statele G-20, care consideră totuși că țările blocului comunitar sunt „bine poziționate” pentru a răspunde unor eventuale repercusiuni financiare.