Breaking News

Consumul fructelor si legumelor, mai putine proteine si hidratare corecta: cativa pasi spre o dieta potrivita vara

 

Pentru o dietă cât mai sănătoasă pe timp de vară este recomandat să se opteze pentru preparate uşoare şi consumarea cât mai multor lichide.
O dietă adecvată pe timp de vară trebuie să includă fructe şi legumeproaspete de sezon. Acestea au un conţinut bogat de vitamine şiminerale (vitamina C, E, beta caroten, magneziu, potasiu, sodiu şi zinc), dar conțin și puţine calorii şi pot fi consumate fără prea multe limite.
Fructele şi legumele sunt uşor accesibile şi permit diversificarea dietei. Le putem include în alimentaţie atât crude, în formă naturală, cât şi procesate. În zilele caniculare trebuie să alegem preparate uşoare cum ar fi salatele, în special cele obţinute din legume crude, care sunt săţioase, dar nu lasă senzaţie de greutate în stomac”, explică dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă într-un comunicat de presă.
Astfel, nutriționistul sfătuiește consumarea pe timp de vară a preparatelor care conţin legume și să se limiteze aportul proteinelor de origine animală. Altfel, excesul proteic şi al acizilor graşi saturaţi prezenţi în carne se vor depune sub formă de kilograme în plus. Cu toate acestea, nu este recomandat să renunţăm la carne complet, ci alegerea tipului de carne slabă, uşor de digerat (de pasăre sau pește).
La temperaturi de peste 30 de grade o dietă adecvată care include o mulţime de lichide este esenţială pentru a păstra echilibrul de fluide din organism. Pentru a evita riscul deshidratării, dr. Şerban Damian indică a se consuma o cantitate adecvată de apă minerală sau plată. Cu toate acestea, chiar dacă hidratează organismul apa nu conţine vitamine ci conţine microelemente care asigură hidratarea celulară optimă. În acest sens, un microelement important pentruhidratarea celulară este potasiul prezent în fructe, în special în banane, dar şi în legume – roşii.
Nutriționistul mai precizează că pe timp de vară este util a se renunţa la gustările grele. Acestea trebuie înlocuite cu preparate pe bază de legume sau cu produse lactate precum iaurtul, kefir-ul sau chiar laptele – prin care se contribuie la îmbunătăţirea digestiei.

 

Sursa: SanatateaTV