Persoanele care au fumat toata viata cate o tigara pe zi au un risc de deces prematur cu 64% mai mare fata de nefumatori

Decesul prematur asociat cu fumatul, respectiv cu numărul țigarilor fumate a fost cuantificat într-un studiu american. Mai precis, persoanele care au fumat în mod constant în medie maximum o țigară pe zi, pe parcursul vieții lor, au prezentat un risc de deces prematur cu 64% mai mare fata de nefumatori, în timp ce persoanele care au fumat între 1- 10 țigări pe zi au prezentat un risc de 87% mai mare de deces prematur față de aceia care nu au fumat niciodată, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii de la Institutul Național al Cancerului (INC, Statele Unite ale Americii).
Aceeași cercetare arată și că riscurile au fost mai mici printre foștii fumători, comparativ cu cei care au fost încă fumători; riscul decesului prematur asociat fumatului a scăzut odată cu renunțarea mai devreme la fumat.
Pentru studiu au fost înrolate 290.000 de persoane, cu vârsta între 59- 82 de ani (la începutul cercetării). Participanții au fost rugați să raporteze cum au fumat pe parcursul vieții – întrebările au fost împărțite pe nouă perioade ale vieții participanților (începând cu ziua în care s-au apucat și, unde era cazul, după vârsta de 70 de ani). Dintre cei care erau fumători, 159 au raportat că au fumat mai puțin de o țigară pe zi de-a lungul vieții, iar aproape 1.500 de oameni au declarat că au fumat între 1-10 țigări în fiecare zi.

Studiul a arătat și asocierea numărului țigărilor cu apariția și dezvoltarea cancerului pulmonar. În acest sens, rezultatele studiului INC au arătat că persoanele care au fumat în medie mai puțin de o țigară pe zi pe parcursul vieții lor au prezentat de 9 ori mai multe șanse de a muri de cancer pulmonar decât nefumătorii, pe când cei care au fumat între 1 și 10 țigări pe zi au avut un risc de 12 ori mai mare de a muri de cancer pulmonar decat aceia care nu au fumat niciodată. De altfel, fumătorii a maximum unei țigări pe zi au prezentat un risc de șase ori mai crescut de a dezvolta boli respiratorii (cum ar fi emfizem pulmonar), comparativ cu nefumătorii. De asemenea, tot această grupă de fumători a prezentat un risc 1.6 ori mai crescut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât nefumătorii.

Sursa: SanatateaTV

Persoanele care au fumat toata viata cate o tigara pe zi au un risc de deces prematur cu 64% mai mare fata de nefumatori