Portugalia: Universitatea din Coimbra creează un pancreas bioartificial pentru tratarea diabetului
O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Coimbra, nordul Portugaliei, dezvoltă un pancreas bioartificial, o microcapsulă cu celule producătoare de insulină, pentru tratarea diabetului, relatează EFE.
Proiectul, care vizează înlocuirea celulelor producătoare de insulină distruse în cazul diabetului de tip 1, este realizat de o echipă de cercetători coordonată de Raquel Seiça, potrivit unui comunicat al instituției.Cercetătorii dau asigurări că aceasta le va permite pacienților cu diabet de tip 1 să renunțe la injecțiile cu insulină și să controleze mai bine nivelurile de glucoză, diminuând complicațiile bolii și îmbunătățindu-și calitatea vieții.
Rezultatele cercetărilor realizate mai întâi in vitro și ulterior in vivo pe șoareci diabetici au fost „foarte promițătoare”.
S-a observat, in vitro, o creștere a viabilității celulare și a producției de insulină, iar la animalele diabetice, o îmbunătățire a nivelurilor de glucoză în sânge, a spus coordonatoarea proiectului.
Progresele din cadrul acestor cercetări științifice au o deosebită importanță în Portugalia, unde diabetul afectează deja peste un milion de cetățeni.
Raquel Seiça consideră că ar mai trebui să se reducă mărimea microcapsulei, iar aceasta să fie și mai stabilă, mai viabilă și mai funcțională pentru a putea fi transplantată la om.