OMS actualizează recomandările de vaccinare împotriva febrei galbene care se extinde în Brazilia

Întregul stat brazilian Espirito Santo este acum considerat ca prezentând risc de transmitere a febrei galbene, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), alimentând îngrijorarea că virusul s-ar putea răspândi în cele mai mari orașe din țară, transmite marți Reuters.

Un focar de febră galbenă a fost limitat până acum la zonele rurale, unde boala este răspândită la oameni în special prin două specii de țânțar care au mușcat probabil maimuțe infectate, potrivit oficialilor brazilieni din domeniul sănătății.

Dar există îngrijorări tot mai mari că virusul s-ar putea răspândi în centre urbane ca Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte și Vitoria — zone în care trăiesc zeci de milioane de oameni și unde OMS a declarat că virusul ar putea probabil să înceapă să se răspândească la un om la om prin țânțari Aedes aegypti.

Acest țânțar, comun în multe orașe tropicale și subtropicale, este de asemenea purtător al virusurilor febrei dengue și Zika.

Într-o evaluare a riscului 2013-17, OMS recomanda călătorilor să se vaccineze în cazul în care vizitează statele braziliene, cu excepția a opt dintre acestea, între care Espirito Santo și Rio de Janeiro. Într-o actualizare făcută săptămâna aceasta, în listă au fost incluse și aceste două state.

Ministerul Sănătății din Brazilia a declarat marți că, din decembrie, când a fost detectat pentru prima oară actualul focar de febră galbenă, s-au înregistrat 127 de decese având drept cauză confirmată această boală, alte 106 fiind în curs de investigare.

Din totalul de 1.500 de cazuri suspecte, 371 au fost confirmate, 966 sunt încă în curs de examinare, iar restul au fost excluse. Numărul de cazuri suspecte și confirmate este cel mai mare în Brazilia din anul 2000.

Vaccinarea împotriva febrei galbene a scăzut în sud-estul Braziliei în ultimele decenii, deoarece virusul a fost în mare parte eradicat din regiune. Acum, însă, Ministerul Sănătății se grăbește să vaccineze oamenii, trimițând aproape 15 milioane de doze în plus în zonele nou afectate.

Boală virală descoperită în Africa tropicală și cele două Americi, febra galbenă afectează în principal oameni și maimuțe. Este de obicei asimptomatică sau cu simptome ușoare la om, dar este mortală pentru maimuțe.

Nu este clar ce a declanșat noul focar. Oficiali din domeniul sănătății din Brazilia investighează dacă este cumva
legat de colapsul a două baraje de la o mină de fier în noiembrie 2015, deținută giganții Vale SA și BHP Billitonla. Accidentul, cel mai grav dezastru ecologic produs vreodată în Brazilia, a poluat sistemul hidrografic cu un sediment dens de culoare portocalie care are potențialul de a afecta întregul ecosistem timp de mai mulți ani și este posibil să fi perturbat habitatul maimuțelor și alimentația acestora.