Andreea Paul: Unu din doi români nu are acces la rețelele de canalizare; 110.000 de gospodării nu au curent
Unu din doi români nu are acces la rețelele de canalizare, iar circa 110.000 de gospodării nu au curent electric, atrage atenția deputatul PNL Andreea Paul.
Ea spune că aceste date le-a primit după ce a transmis o „întrebare parlamentară” MDRAP și Ministerului Energiei, în urma unei petiții venite la cabinetul său parlamentar din Negrești Oaș în care mai multe familii din Târșolț, județul Satu Mare, îi semnalau faptul că „nu au acces la utilitățile publice și au solicitat racordarea la curentul electric și la apă”.
”Răspunsul primit de la MDRAP arată că peste jumătate din populația României nu are acces la rețelele de canalizare, respectiv 52,9% din populația țării. Mai grav, în mediul rural doar 5,3% din populație beneficiază de servicii de canalizare. În ceea ce privește serviciul de alimentare cu energie electrică, situația este mult mai complicată. În perioada 2010 — 2015, programul național de electrificare a localităților și extindere a rețelei de distribuție a fost suspendat, conform răspunsului MDRAP. Deși, astăzi, circa 110.000 de gospodării din România nu au curent electric”, precizează Andreea Paul, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit acesteia, o soluție ar putea fi energia regenerabilă: biomasa, solară sau eoliană, după specificul zonal, care presupune un cost mai mic decât extinderea rețelei de tensiune electrică.
”Mai mult, Uniunea Europeană finanțează realizarea unor astfel de obiective. Energia regenerabilă reprezintă o soluție mai ieftină, dar și o soluție pentru viitor. Noul proiect de țară trebuie să răspundă acestor provocări, cu soluții pragmatice, viabile economic și social, care să asigure accesul tuturor cetățenilor la utilitățile publice”, arată deputatul PNL.
În ceea ce privește situația familiilor din Târșolț, județul Satu Mare, ea afirmă că a primit un răspuns de la Electrica Negrești-Oaș.
„Răspunsul primit de la Electrica Negrești-Oaș, județul Satu Mare, este că nu se poate, argumentând că în zonă nu există rețele electrice care să aparțină societății, SC Electrica fiind singurul furnizor de electricitate din zonă. În ceea ce privește racordarea la rețeaua cu apă potabilă, Primăria Târșolț are aprobat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, un obiectiv de investiții în acest sens, în valoare de peste 11 milioane lei, cu termen de finalizare 2019”, mai precizează Andreea Paul.