România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat transmis AGERPRES.
MAE face aceste precizări ca urmare a știrilor apărute în presa de miercuri cu privire la exporturi de armament din țări central și est-europene către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania și Turcia.
„România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, în care sunt reflectate angajamentele internaționale asumate de țara noastră ca membru al UE, NATO, ONU și OSCE, precum și ca stat parte la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT)”, afirmă MAE.
Potrivit sursei citate, Autoritatea națională de control aprobă licențele de export în urma unei analize riguroase.
„Autoritatea națională de control aprobă licențele de export în urma unei analize riguroase din perspectiva criteriilor cuprinse în Poziția Comună 2008/944/PESC și în ATT și numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente certificate și de autoritățile competente din țările de destinație. Aceste asigurări cuprind, între altele, certificate internaționale de import, certificate de utilizare finală, confirmări de livrare, clauze de re-export”, spune MAE.
Ministerul Afacerilor Externe precizează, totodată, că produsele militare exportate de România sunt cuprinse în rapoartele anuale și trimestriale prezentate pe www.ancex.ro.
„Subliniem că toate produsele militare exportate de țara noastră sunt cuprinse în rapoartele anuale și trimestriale prezentate pe pagina electronică www.ancex.ro și care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. În esență, aceste rapoarte prezintă valoric și cantitativ exporturile românești de componente, produse și echipamente militare”, susține MAE.
Potrivit MAE, România participă la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din țara noastră.
„În conformitate cu standardele de control practicate, România participă cu promptitudine la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din țara noastră”, mai spune MAE, în comunicatul citat.
Țări est-europene, printre care și România, au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de euro în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu, despre care se știe că le livrează apoi în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnaliști de investigații, potrivit The Guardian.