Legea privind statutul Băncii Naționale a României permite instituției să acorde angajaților bonusuri de performanță în sumă de maximum 2% din profitul obținut, însă numai în cazul unor performanțe deosebite, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Conform Legii 312/2014 privind statutul BNR, art .43, salariații BNR pot participa la profitul băncii după virarea la buget a 80% din veniturile nete realizate de bancă. Suma rămasă, de 20% din profit, se utilizează în primul rând pentru majorarea rezervelor statutare ale Băncii Naționale și a surselor proprii de investiții. După aceasta se poate, cu aprobarea Consiliului de Administrație, constitui fondul de participare la profit al salariaților în cuantum de maximum 10% din suma rămasă, adică maximum 2% din totalul profitului BNR. O mică parte din acești 2% poate fi destinată unor premii de performanță acordate numai salariaților cu realizări remarcabile. Cu alte cuvinte, bonusuri se dau în număr limitat și numai unor salariați cu performanțe cu totul și cu totul deosebite”, a explicat guvernatorul BNR.
În plus, el a precizat că, în perioada 2009 — 2010, salariile conducerii executive a BNR nu au crescut, iar în 2010 atât salariile conducerii băncii cât și ale tuturor angajaților au fost reduse cu 25%.
Totodată, Isărescu a subliniat faptul că, în perioada de după criză, banca a vărsat Ministerului Finanțelor aproximativ un miliard de euro.
„Este o performanță a BNR care nu este trecută ca obligație în statut. Noi trebuie să asigurăm stabilitatea prețurilor, a sistemului financiar și a cursului de schimb. Toate acestea sunt asigurate”, a mai spus guvernatorul BNR.