Prof.dr. Ioan Nedelcu: Dermatitele iritative pot aparea in cazul persoanelor care lucreaza cu metale, substante bazice sau acide

 În jurul nostru sunt diverse substanțe ce au proprietăți fizico-chimice diferite de cele ale pielii. Contactul substanțelor iritante de tipul dezinfectanților, substanțelor foarte alcaline sau foarte bazice cu tegumentele reprezintă o agresiune pentru piele. Astfel se produce inflamația dermului, manifestată clinic prin înroșirea pielii, însoțită de usturime sau mâncărime și vezicule cu lichid la acest nivel.

În general, se consideră că orice substanță care vine în contact cu pielea noastră în raport cu proprietățile sale fizico-chimice, dar și de particularitățile de apărare și răspuns ale pielii, poate genera o iritație, o dermatită iritativă. Este vorba despre o boală a pielii (derma) manifestată prin fenomene inflamatorii care se traduc prin roșeață, usturime sau mâncărime, vezicule cu lichid la nivelul pielii. Suprafața pe care apar aceste leziuni este suprafața care a venit în contact cu o substanță, cu un ceva care se manifestă agresiv la nivelul pielii noastre”, a explicat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar Dermato-venerologie, Membru al Academiei Americane de Dermatologie.

Potrivit specialistului, există un mare risc de apariție a dermatitelor iritative în rândul persoanelor care lucrează cu diverse metale, substanțe bazice, substanțe acide, care, prin procesul de prelucrare, cât și prin obligația profesională vin în contact cu aceste substanțe. Acestora ar trebui să li se realizeze un instructaj de protecția muncii astfel încât să evite respectivele substanțe iritante.

Ar trebui ca în procesele industriale în care se folosesc substanțe foarte acide, foarte alcaline sau substanțe care au un potențial iritativ să se facă un instructaj de protecția muncii pentru a se evita contactul cu respectivele substanțe; să se poarte mănuși de protecție care să împiedice contactul pielii cu agresorul”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu.

În cazul în care o persoană vine accidental în contact cu o substanță acidă sau alcalină sau cu o altă substanță iritativă se recomandă spălatul imediat. De asemenea, dermatologul recomandă în cazul folosirii unei substanțe care să neutralizeze reacția iritativă – adică utilizarea substanțelor alcaline în cazul în care un acid a provocat iritația și invers, dacă s-a folosit o substanță acidă, să se aplice o substanță alcalină.

Probleme deosebite apar în cazul în care copiii vin în contact cu aceste substanțe iritative – de la metale și până la dezinfectanți. În această situație, potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu adulții trebuie să nu lase substanțele iritante la îndemâna copiilor.