Ministerul Sănătății vrea să introducă în Catalogul public național al prețurilor un număr 167 de medicamente noi.

Ministerul Sănătății a postat în transparență decizională proiectul de Ordin privind modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 1469/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman valabile în România, care pot fi utilizate/comercializate exclusiv de farmaciile comunitare/oficinele locale de distribuție/farmaciile cu circuit închis și drogheriile care nu se află în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București sau/și cu Ministerul Sănătății.

Potrivit proiectului de act normativ, prevederile Ordinului intră în vigoare începând cu data de 1 a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

“Potrivit art. 890 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Sănătății stabilește, avizează și aprobă, prin ordin al ministrului sănătății, prețurile maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizației de punere pe piață în România, cu excepția medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală (OTC).În confomitate cu dispozițiile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul si procedura de aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, preţurile maximale ale medicamentelor de uz uman valabile în România, care pot fi utilizate/comercializate exclusiv de farmaciile comunitare/oficinele locale de distribuţie/farmaciile cu circuit închis şi drogheriile care nu se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi/sau direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti sau/şi cu Ministerul Sănătăţii sunt cuprinse în Catalogul public naţional al preţurilor, denumit în continuare Catalog public, aprobat prin ordin al ministrului sănătății”, se arată în proiectul de act normativ.

Anexa cu modificările și completările Ordinului ministrului poate fi consultată AICI.