Robert Turcescu (PMP): Există bani și pentru Catedrala Mântuirii Neamului, și pentru spitale și școli

Robert Turcescu, consilier general din partea Partidului Mișcarea Populară, apreciază că există bani suficienți atât pentru susținerea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, cât și pentru spitale și școli, în condițiile în care anul trecut 200 de milioane de euro din bugetul PMB au rămas necheltuiți.

„Pentru alocarea celor 3,5 milioane de euro destinați finalizării Catedralei Mântuirii Neamului văd tot felul de proteste. Cum că banii puteau merge la spitale, școli etc. Da, de acord, puteau merge și acolo. Dar poate nu știați că anul trecut PMB n-a reușit să cheltuie banii pe care i-a avut în buget! Au rămas aproape 200 de milioane de euro necheltuite! Concluzia: bani sunt. Și pentru Catedrală, și pentru spitale, și pentru școli. (Apropo, nu prea văd proteste pentru milioanele cheltuite de Negoiță pe borduri peste borduri!)”, a scris Turcescu, joi, pe Facebook.

El a adăugat că și pentru monumentul Aripi de la Casa Presei, pe care îl numește o „mizerie de inox”, au fost cheltuiți tot 3,5 milioane euro, dar că n-a văzut nici proteste, nici vreun „turist care să vrea să îl fotografieze măcar”.

Turcescu a menționat că a votat în favoarea alocării a 3,5 milioane de euro pentru Catedrală, apreciind că este „un proiect identitar necesar Bucureștilor, un oraș unde mizeria numită Casa Poporului e cel mai cunoscut edificiu arhitectonic”.

El i-a reproșat, de asemenea, liderului USB, Nicușor Dan, faptul că a lipsit la ultimele două ședințe ale CGMB.

„Nicușorul n-a fost azi la ședința de Consiliu General. Și nici la cea de data trecută. Dar își dă în continuare cu părerea despre ce se votează la ședințe. Păi, mai întâi vino la aceste ședințe, Nicușorule, că d-aia te-au votat oamenii! Sau te-ai plictisit de salvat Bucureștiul și acum te ocupi de întreaga țară?”, a mai scris Turcescu.

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, în ședința de joi, proiectul de hotărâre care prevede suplimentarea cu 15 milioane de lei a sprijinului acordat Patriarhiei Române pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, dar și alocarea unui sprijin financiar de 4,5 milioane lei pentru Mănăstirea Antim.

Consilierul Uniunii Salvați Bucureștiul Ana Ciceală a anunțat, în debutul dezbaterilor, că USB va vota împotriva acestui proiect, apreciind că este necesară o consultare publică pe marginea lui, dar și că CGMB ar trebui să mandateze primarul general, Gabriela Firea, pentru a solicita documente justificative privind modul în care au fost cheltuiți până în acest moment banii pentru construirea catedralei.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a scris pe Facebook că decizia CGMB confirmă un start prost pentru primarul Capitalei, Gabriela Firea, și că acești bani puteau fi folosiți pentru construirea unui spital modern sau pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.