Declarație cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației, citită în plenul Senatului

Președintele Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, senatorul PSD Ioan Stan, și-a îndemnat luni colegii, în plenul Senatului, să semneze petiția on line deschisă de Uniune pentru susținerea principiilor enunțate în Declarația Universală privind Democrația.

Ioan Stan a citit în plenul Senatului o Declarație cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației — 15 septembrie și împlinirii a 20 de ani de la adoptarea Declarației Universale privind Democrația.

Uniunea Interparlamentară a lansat campania globală intitulată ‘Get engaged now!’, prin care încurajează guvernele, parlamentele, organizațiile societății civile și cetățenii să-și mobilizeze eforturile în scopul consolidării democrației, date fiind provocările cu care se confruntă aceasta în numeroase regiuni ale lumii. Campania pune accent pe importanța exercitării drepturilor electorale, a denunțării încălcărilor drepturilor omului, a eliminării oricăror prevederi legislative care restricționează libertatea de exprimare.

În cadrul campaniei a fost deschisă și o petiție on line prin intermediul căreia semnatarii — parlamentari și reprezentanți ai guvernelor — sunt invitați să-și manifeste susținerea față de normele și principiile enunțate în Declarația Universală privind Democrație, lista semnăturilor urmând să fie prezentată la ONU în 2018.

Adoptarea, în 1997, a Declarației Universale privind Democrația, are o semnificație specială: pentru prima dată în istorie parlamentele din peste 130 de țări au stabilit de comun acord componentele și principiile fundamentale ale democrației, între care alegerile libere și periodice, statul de drept, drepturile omului, egalitatea între bărbați și femei, libertatea de exprimare și, nu în ultimul rând, instituții parlamentare puternice.