Oamenii de știință au identificat o cale ce explică de ce unele cancere devin mai agresive în lipsa oxigenului

Oameni de știință de la Wistar Institute Cancer Center din Philadelphia, Statele Unite, susțin că au identificat o cale crucială ce ar putea explica felul în care tumorile reușesc să se adapteze la lipsa de oxigen și chiar să dezvolte un comportament și mai agresiv în astfel de condiții neprielnice de viață, potrivit Medical Daily. Totuși, experții recunosc faptul că se află încă departe pe drumul către elucidarea misterului ce stă la baza dezvoltării cancerelor și descoperirea secretului opririi acestora din evoluție.

În urmă cu circa patru ani, oamenii de știință au aflat că nivelurile scăzute de oxigen din celule — o stare numită hipoxie — pot conduce la un fenomen invers decât era de așteptat, adică la dezvoltarea și mai greu de controlat a unor tipuri de cancer.

”Hipoxia este aproape o marcă universală a dezvoltării agresive a tumorilor, iar până acum n-am reușit să găsim ce stă la baza acestui comportament”, a declarat medicul Dario C. Altieri, CEO și președinte Wistar, cel care a condus această cercetare. ”Studiul nostru arată o nouă cale prin care celulele tumorale nu numai că supraviețuiesc, dar continuă să se dividă în ciuda unui mediu lipsit de oxigen”, a adăugat acesta, citat luni de Medical Daily. ”În esență, acest lucru oferă informația mult-dorită pentru a afla cum anume reușesc celulele tumorale să își ia energia de care au nevoie pentru a persista atunci când se confruntă cu condiții neprielnice”.

Potrivit oamenilor de știință, identificarea acestei ”căi critice” ar putea duce la găsirea unui remediu valoros în tratarea cancerelor. ”Până acum, (unele) medicamente au produs răspunsuri clinice limitate, dar noi credem că, pe măsură ce investigațiile avansează, vom putea da o nouă întrebuințare acestor medicamente spre a deveni o abordare viabilă pentru a slăbi abilitatea unei tumori de a se adapta hipoxiei”, este de părere doctor Young Chan Chae, membru asociat în echipa lui Altieri și prim-autor al studiului.