R.Moldova: A început etapa a doua de admitere în școlile profesionale

Astăzi începe etapa a doua de admitere în școlile profesionale din ţară, care se va desfăşura pînă pe 25 august curent, informează MOLDPRES.

După prima etapă de admitere, care s-a desfășurat în perioada 18 iulie-12 august, școlile profesionale au realizat planul de înmatriculare în proporție de 81%.

Pentru 9600 de locuri în școlile profesionale, au fost depuse peste șapte mii de dosare, fiind neacoperite 2562 de locuri. „Printre cele mai solicitate instituții de învățămînt profesional se numără școlile nr.2, nr. 6 și nr. 5 din municipiul Chișinău, școala nr.4 din municipiul Bălți și școala profesională din orașul Cupcini, raionul Edineț”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

În topul celor mai solicitate meserii sînt cele de bucătar, mecanic auto, electromontor la repararea și întreținerea utilajului electric, operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor, brutar-cofetar. „În acelaşi timp, mai puţin solicitate sînt meseriile de: învelitor cu materiale în rulou sau în foi, pietrar zidar, croitor, dulgher, finisor articole din lemn și viticultor-vinificator”, a precizat aceeaşi sursă.

Admiterea în învățămîntul profesional tehnic se desfășoară la nivel de centre de excelență, colegii și școli profesionale. Colegiile au încheiat admiterea pe 12 august, iar planul de înmatriculare în cazul acestora a fost realizat în proporție de 90%.