În șase luni, toate obiectele funerare vor fi scoase de pe marginea drumurilor

Toate obiectele funerare amplasate pe marginea traseelor din țară vor fi scoase, potrivit unui ordin emis acum două zile de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), informează MOLDPRES.

Conform documentului, toate crucile, dar și monumentele funerare, urmează să fie dezinstalate în cel mult șase luni de la data emiterii ordinului.

„MTID în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Culturii, dar și Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei urmează să informeze cetățenii despre această decizie. În cazul în care obiectele nu vor fi scoase de către rudele persoanelor decedate, atunci acestea urmează să fie duse în locuri speciale și date preoților care vor înhuma persoane social-vulnerabile sau fără adăpost”, se precizează într-un comunicat al MTID.

Ordinul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

În primăvara acestui an, MTID a organizat un grup de lucru format din specialiști din domeniul transporturilor, dar și membrii ai ONG-urilor și societății civile, unde au analizat această problemă. Ulterior, documentul elaborat a fost supus dezbaterilor publice.

Potrivit datelor MTID, pe marginea traseelor din țară sînt amplasate peste trei mii de cruci și monumente funerare.