România Film Festival

 

În perioada 1-3 septembrie va avea loc la Roma ultima etapă a ROMANIA FILM FESTIVAL 2016.
Romania Film Festival este parte integrantă a evenimentului EFFETTO NOTTE, care se desfășoară în perioada verii la ‘Casa del Cinema’, instituție cu profil artistic din celebrul parc Villa Borghese.

Timp de trei zile, cinematogafia românească va fi protagonista evenimentului. E vorba de o manifestatie artistică amplă, care va cuprinde proiecția a șapte filme prezentate în premieră la Roma (trei lung metraje, trei documentare, un scurt metraj), o expoziție fotografică marca AGERPRES, dezbateri cu regizori și producători romani și, nu în ultimul rând, o întalnire cu Fabio Barone, deținătorul italian al unui Guiness World Record strâns legat de România.
Festivalul îsi propune astfel să surprindă, pe parcursul a trei seri consecutive, legături simbolice și spirituale între Italia și România, un adevărat dialog artistic între cele doua tări.

Inițiativa aparține Asociației româno-italiene ProCultura — RoArte și beneficiază de susținerea unor instituții importante din ambele țări: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului de Externe român, Ambasada României în Italia, Primaria Romei, Accademia di Romania, Regiunea Lazio, Universitatea Roma Tre, Universitatea din Napoli „L’Orientale’.

Pe 1 septembrie, Festivalul va debuta cu o proiecție specială, dedicată românilor care trăiesc departe de patrie și italienilor îndrăgostiți de tradițiile românești și spiritualitatea poporului nostru. Va fi proiectat pentru, prima oară în Italia, documentarul România, drumul de la patimi la lumină, realizat de Agenția Națională de Presă AGERPRES, unul din partenerii media ai Festivalului. Filmul va fi prezentat de directorul general al agentiei, Alexandru Giboi.

Va fi inaugurată și o expozitie de fotografii din Arhiva istorică Agerpres, cu imagini inedite din Bucureștiul interbelic dar și de după război. E vorba de materiale de patrimoniu, printre care fotografii ale Mariei Tănase cântând pe front în fața soldaților (1942), ale lui Constantin Tănase susținând un scheci pentru soldații români de pe frontul de răsărit (1942), imagini dintr-un sat din Moldova devastat de seceta din vara anului 1946, imagini de la Revolutia din 1989, multe din ele nefiind publicate până la evenimentul de lansare.

Festivalul aduce, de asemenea, un omagiu sculptorului Constantin Brâncuși, la 140 de ani de la naștere. Aniversarea e marcată prin imaginea aleasa pentru afișul oficial — reprezentând „Coloana infinitului” și prin proiecția, pe 2 septembrie, a două filme despre viața artistului. Se începe cu documentarul Constantin Brancusi — Coloana sau Lecția despre infinit al regizorului Laurentiu Damian și se continuă cu lung metrajul Brâncuși din eternitate, regia Adrian Popovici. Filmul surprinde aspecte ale prieteniei și colaborării dintre sculptorul român și pictorul italian Amedeo Modigliani. La proiecție vor fi prezenți regizorul Adrian Popovici și producătoarea Cornelia Palos.

În program e prevăzut debutul regizoral al artistei românce Kristina Cepraga, prin proiecția scurt metrajului său, Tamara Echelon, din distribuție fac parte nume importante din cinematografia românesca: Camelia Zorlescu , Carmen Tanase si Dan Condurache. Kristina Cepraga, una din invitatele speciale ale serii, intruchipeaza cel mai bine amprenta romano-italiana a evenimentului: lansată în Peninsulă ca actriță, s-a reîntors în România pentru a filma prima sa peliculă în calitate de regizor.

Cea mai vestită mașină italiana — Ferrari — ajunge în Cartea Recordurilor împreună cu cea mai frumosa cale rutieră din România — Transfăgărășanul. Pe 3 septembrie, organizatorii Festivalului au pregatit o surpriză pentru fanii recordurilor de viteză și a peisajelor uluitoare. Va fi proiectat documentarul Ultima provocare, realizat de Sante Paolacci despre Fabio Barone, care, în 2015, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a traversat Transfăgărășanul la volanul unei mașini Ferrari 458 în 9’13’442. Publicul va putea interacționa cu regizorul documentarului, Sante Paolacci, dar și cu deținătorul Recordului Mondial, Fabio Barone, ambii invitați la proiecția filmului. Pe tot parcursul seratei, mașina Ferrari, cu care a fost realizat recordul, va putea fi admirată și fotografiată în fața intrării la Casa del Cinema.
In sfârșit, în aceeași seară, fanii noului val cinematografic românesc vor avea o imperdibilă ocazie de a vedea filmele a doi din cei mai premiati regizori romani. Este vorba despre LOVERBOY al lui Cătălin Mitulescu și AFERIM!, de Radu Jude, surpriza Festivalului, ambele prezentate pentru prima oara publicului italian. Ambele filme au primit premii și recunoașteri la nivel internațional.

LOVERBOY (2011), selectat la Cannes, la secțiunea Un certain regard, prezintă povestea lui Luca, tânăr care seduce fete în România, pentru a le obliga apoi șă se prostitueze în țări precum Italia sau Spania. Filmul are la bază fapte reale și aduce în dezbatere un subiect de actualitate legat de aspectele dramatice ale migrației ilegale.
AFERIM!, lung metrajul lui Radu Jude, proaspăt premiat la Locarna, va încheia periplul cinematografic românesc. Anul trecut, filmul a primit prestigiosul premiu ‘Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin’. Este un ‘film despre mentalități’, un film care a înregistrat un record de spectatori în România.

ÎNTÂLNIRI ȘI DEZBATERI — Filmele prezentate vor fi proiectate în limba română cu subtitrare. Programul include întâlniri și discuții cu invitați italieni și români. Intrarea la toate proiecțiile va fi liberă, până la epuizarea locurilor.

Festivalul de Film de România este realizat cu sprijinul Ministerului român al Afacerilor Externe — Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Parteneri: Festivalul este realizat cu sprijinul celor două Universități din Italia, Universitatea ROMA TRE și UNIVERSITATEA DIN NAPOLI L’ORIENTALE și cu ajutorul mai multor asociații din Italia: Europaeus, Federația Străinilor din Italia, Asociația Profesioniștilor Românilor din Italia — APRI, Asociatia Responsabilita Sociale, Asociația părinților români din Italia — ADGRI.

Parteneri media: agenția ASKANEWS (Italia) și Agenția Națională de Presă AGERPRES, Radio România Actualități, ROMA TODAY și NAPOLI TODAY, Romanian Global News, ziarele românești din Italia: Gazeta Românească și Emigrantul, revista bilingvă Piu Culture, Radio Link, portalul iromeni.com și revista Cealaltă Românie.