Guvernul a aprobat modificări privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, o serie de modificări și completări la HG 1079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozițiilor Legii 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, hotărârea de guvern aprobată definitivează cadrul legal secundar necesar pentru desfășurarea în condiții optime a activității de probațiune.

„În al doilea rând, actul normativ adoptat aduce la îndeplinire și unul dintre obiectivele asumate de Guvern în Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, mai exact obiectivul referitor la consolidarea sistemului de probațiune prin promovarea actelor normative privind organizarea și funcționarea acestuia”, precizează sursa citată.

Modificările aduse la HG 1079 reprezintă o măsură în vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție și dezvoltarea probațiunii.

„Astfel, în contextul în care este necesară identificarea unor soluții și luarea unor măsuri urgente pentru ameliorarea condițiilor din penitenciare, un răspuns la aceste probleme îl reprezintă creșterea capacității sistemului de probațiune de a pune în aplicare noile dispoziții în materie penală privind sancțiunile alternative la detenție (suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, măsurile educative neprivative de libertate pentru minorii care comit fapte penale și supravegherea liberaților condiționat)”, se arată în comunicat.

Guvernul informează că, la data de 24 mai 2016, în sistemul penitenciar erau încarcerate 28.260 persoane, iar în evidențele sistemului de probațiune erau înregistrate 48.000 de persoane.