ONU: Înaltul comisar pentru drepturile omului, îngrijorat de legea aspră privind azilul în Austria

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu legea aspră, nou adoptată, privind dreptul de azil în Austria, care permite inițierea unei proceduri în baza căreia migranții ar putea fi întorși la frontieră în decurs de o oră, scrie în ediția sa de joi cotidianul austriac Die Presse, citat de Reuters.Austria, cu o populație de 8,5 milioane de locuitori, a fost mai ales țară de tranzit către Germania pentru refugiați și migranți proveniți din Orientul Mijlociu și Africa, dar ea a absorbit și circa 100.000 de solicitanți de azil începând de vara trecută. După ce inițial i-a primit pe refugiați, guvernul austriac a plafonat numărul solicitărilor de azil la 37.500 în acest an și a îngreunat reîntregirea familială pentru migranți.

”Suntem îngrijorați că este posibil ca oamenii să fie întorși la frontieră în mod îndoielnic”, a declarat oficialul ONU, referindu-se la noua lege austriacă privind azilul care ar putea fi aplicată de la 1 iunie.

Zeid a mai spus că este îngrijorat și de faptul că legea permite plasarea de minori migranți în detenție timp de până la trei zile, ceea ce ar putea reprezenta o încălcare a drepturilor copilului.

”Austria a fost mult timp o țară europeană fruntașă în ce privește apărarea drepturilor omului în lume. Trebuie să existe însă o concordanță între ceea ce le spui altor țări și ceea ce faci acasă”, a afirmat responsabilul ONU.

Werner Faymann, care a luat apărarea legii în fața criticilor, a demisionat din postul de cancelar luni, după ce partidul său social-democrat a suferit o înfrângere umilitoare în fața extremei-drepte susținută de criza migrației din Europa.

Conservatorii, parteneri ai social-democraților în coaliția de la putere, au pus drept condiție pentru supraviețuirea coaliției aplicarea legii privind azilul indiferent de cine îi va succeda lui Faymann. Deși demersul Austriei a nemulțumit alte state din Uniunea Europeană, Viena a afirmat că aceasta este necesară pentru apărarea ordinii publice.