Afectiuni oculare: masuri de preventie pentru infectii ale pleopelor, precum orjeletul si salazionul

 

Pleoapele sunt structuri musculare care apără bulbul ocular, fiind formate din mai multe elemente – tegument, țesut subcutanat, strat muscular, glande și conjunctivă.
Printre patologiile oculare cu localizare la nivelul pleoapelor se află și infecții precum orjeletul și șalazionul, care afectează unele glande din interiorul pleopei (numite glande Meibomius).
Orjeletul, cunoscut în denumirea populară sub termenul de „urcior” este infecția de pe marginea superficialăa pleoapelor. Șalazionulreprezintă infecția glandelor Meibomius, are o localizare spre interiorul pleoapei și în cadrul acestei infecții se formează un chist prin blocarea acestor glande – adică se acumulează produsul glandelor plus produsul infecției într-o formă chistică.
Atât orjeletul cât și șalazionul sunt infecții ale pleoapelor frecvente care pot să apară atât la adult cât și la copil. În cazul copilului, cele două infecții ale pleoapelor apar la vârste între 1-3 ani, pentru că atunci începe „să exploreze” lumea și pune mâna peste tot, inclusiv la ochi.
„La copil este o perioadă foarte vulnerabilă este vârsta între 1 și 3 ani, pentru că ei atunci încep să meargă și pun mâna peste tot și inclusiv la ochi și se pot infecta mai ușor la nivel palpebral. Și la adult pot să apară aceste infecții palpebrale destul de facil. Există persoane predispuse pentru aceste infecții. Ele au o funcționalitate a acestor glande mai deficitară (mai slabă) și fac ușor aceste infecții”, a precizat dr. Mihaela Dragomir, medic primar Oftalmologie, într-un interviu pentru www.SănătateaTv.ro.
Potrivit oftalmologului, grupul aflat la risc de a dezvolta orjelet sau șalazion îl constituie persoanele care lucrează în construcții sau în medii în care există praf și care e încărcat bacterian. De altfel, alți factori care ar putea favoriza dezvoltarea infecțiilor pleoapelor îi reprezintă expunerea la aer condiționat și folosirea necorespunzătoare a produselor cosmetice.
„Aerele condiționate, dacă nu sunt curățate reprezintă o altă sursă de infectare externă, dar și locală. Dacă nu sunt schimbate sau nu sunt folosite corespunzător sau curățate corect, atunci și fardurile sau alte produse cosmetice pot să favorizeze infecția la nivelul pleoapei”, a indicat dr. Mihaela Dragomir.
Printre simptomele orgeletului și chalazionului se numără edemațierea pleoapei (înroșirea pleoapei), apariția senzației de mâncărime sau de jenă, uneori chiar durerea. Conform explicațiilor oftalmologului, dacă pleoapa se inflamează și doare, atunci infecția localizată la acest nivel evoluează.
Dr. Mihaela Dragomir a subliniat că prevenția în infecțiile pleoapelor este un pas foarte important. Astfel, o persoană care a trecut printr-o asemenea infecție trebuie să respecte pe termen lung câteva reguli de igienă. În cazul în care persoana prezintă o sensibilitate locală și dacă regulile de igienă nu sunt respectate, pot apărea recidive în alt loc, dar nu unde a fost localizată inițial infecția pleoapelor.
Printre măsurile de prevenție pentru adult precizate de dr. Mihaela Dragomir se află:
•          Evitarea locurilor poluate sau folosirea unor ochelari de protecție dacă persoana este obligată să lucreze sau să stea în astfel de medii.
•          Folosirea intensă și corectă a toaletei palpebrale. Este indicată folosirea șampoanelor special create pentru zona palpebrală sau a unor șervețele sterile (care sunt ambalate individual și pot să fie luate foarte ușor în geantă sau în călătorii ca să fie folosite oricând este necesar).
•          Evitarea contactului ochilor în urma fricționării acestora cu mâinile.
•          Schimbarea, curățarea și ținerea în condiții igienice a produselor cosmetice.
•          Începerea tratamentului local cu picături și unguent cu antibiotic la primele semne de infecție palpebrală.

Pentru că în cazul copilului mic (vârsta 1-3 ani), infecțiile pleoapelor apar în urma unei igiene precare, oftalmologulrecomandă părinților să fie mult mai atenți atunci când vine vorba de igiena copilului – mai ales în condițiile în care cei mici au tendința de a pune mâna pe toate obiectele și, ulterior, la ochi.

Sursa: SanatateaTV