În perioada 31 august-4 septembrie 2016, va avea loc prima ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest de la Chișinău, la Centrul Internaţional de Expoziţii Moldexpo (Strada Ghioceilor 1).
Editurile Polirom și Cartea Românească vor fi prezente cu peste 300 de titluri, cele mai recente apariții din domeniile fiction și nonfiction, semnate atît de autori români, cît și străini și publicate în binecunoscutele colecții și serii de autor ale celor două edituri: Biblioteca Polirom, Top 10+, Historia, Hexagon etc.
În cadrul acestei prime ediții Bookfest la Chișinău, Moni Stănilă va susține o lectură publică din volumul de poezie Colonia fabricii, apărut la Editura Cartea Românească.
Lectura va avea loc sîmbătă, 3 septembrie, ora 19.00, în spațiul de lansări al tîrgului și va fi urmată de un dialog cu Alexandru Cosmescu.
Colonia fabricii cuprinde trei poeme monolog. Fiecare poem e centrat pe un personaj masculin, de la Primul Război Mondial pînă în prezent. Desfăşurîndu-se ca biografii ale personajelor, se surprind momente de cumpănă atît pe plan personal, cît şi sociopolitic. Întîlnim comuniştii, legionarii, confictele armate, momentul 1989.
Poemul Alexandru are ca notă specifică inserţia de documente şi procese verbale, Ion e axat pe partea lirică şi epică, iar în Dan secvenţele sînt datate ca într-un jurnal. Colonia fabricii este un poem de familie, cu o redare subiectivă a istoriei, avînd ca punct de plecare existenţa reală, auzită, parţial trăită şi imaginată de poetă.
Moni Stănilă s-a născut în Tomeşti, judeţul Timiş, în 1978. A studiat teologia ortodoxă la Timişoara şi Sibiu. Din 2010 trăieşte la Chişinău, unde lucrează în presă ca editorialist la cel mai citit ziar de limbă română, Timpul de dimineaţă, şi conduce cenaclul literar Republica al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.
A publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe, 2007), volumele de poezie Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides, 2009) şi Sagarmatha (Tracus Arte, 2012) şi romanul Al 4-lea (Tracus Arte, 2013). Ambele volume de poezie au primit la Salonul Internaţional de Carte din Chişinău premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova (2011, 2013). Membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara.
Programul zilnic de vizitare va fi 10:00-20:00, iar accesul publicului va fi gratuit.
Organizatori: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România