Europa trebuie să investească aproximativ 800 de miliarde de dolari în infrastructura sa digitală pentru a putea ajunge din urmă SUA și China, a declarat joi comisarul european pentru economia și societatea digitală, Günther Oettinger, transmite Reuters.
Dacă Europa nu va dezvolta suficient de rapid rețelele de fibră optică precum și următoarea generație de rețele și aplicații mobile 5G „vom avea de pierdut pentru că aplicațiile tehnologice importante nu vor mai fi posibile în industria noastră”, a avertizat Oettinger. Potrivit acestuia, Amazon și Google au putut să colecteze date care le oferă o imagine mai bună cu privire la nevoile clienților lor decât cea pe care o au majoritatea companiilor europene.
„Investiții de 600-700 miliarde euro (670 — 780 miliarde de dolari) sunt necesare în zona europeană, potrivit calculelor noastre”, a spus Günther Oettinger la un panel organizat cu ocazia forumului european de la Alpbach, Austria. Oettinger a adăugat că suma include și investițiile necesare în Elveția, Ucraina și Balcanii de Vest care fac parte din infrastructura pan-europeană.
Oettinger, ale cărui atribuții includ economia și societatea digitală, a subliniat că face un turneu prin statele Europei pentru a discuta despre necesitatea unificării standardelor digitale pentru că aceasta este singura modalitate pentru a concura cu giganții Amazon și Google. „În mai puțin de doi ani va trebui să avem un singur standard legislativ european și un echilibru între protecția datelor și dreptul de a utiliza datele”, a mai spus comisarul european. „Standardele de genul celor cu privire la modul cum vor fi conectate automobilele trebuie să fie același în Europa. Ele trebuie să fie suficient de solide pentru a deveni parte a normelor și standardelor globale”, a adăugat Oettinger.
La sfârșitul săptămânii trecute, Gunther Oettinger a avut o întrevedere cu premierul Dacian Cioloș, cei doi discutând despre Piața Unică Digitală și securitatea cibernetică. Vizita lui Oettinger la București a avut ca obiectiv general o mai bună cunoaștere a situației specifice a telecomunicațiilor din România și a progresului făcut de țara noastră în atingerea obiectivelor Pieței Unice Digitale și Agendei Digitale.