Șeful diplomaţiei moldoveneşti a participat la reuniunea informală a miniştrilor de Externe ai statelor OSCE

 Vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a participat ieri la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale OSCE care s-a desfăşurat în oraşul Potsdam, Germania, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În alocuţiunea rostită cu acest prilej, ministrul Andrei Galbur s-a referit la evoluţiile mediului de securitate din spaţiul OSCE care se confruntă cu un număr mare de provocări vechi şi noi. El a menţionat că lipsa progresului în soluţionarea conflictelor îndelungate ce persistă de aproape 25 de ani, confruntarea armată continuă din Ucraina, impasul regimului de control al armelor convenţionale, creşterea pericolului terorist în regiune precum şi criza migranţilor şi refugiaţilor sînt doar cîteva probleme care necesită eforturi comune în vederea depăşirii actualei crize de securitate în Europa. În acest sens, a opinat ministrul, OSCE constituie platforma potrivită pentru o abordare comprehensivă a conceptului de securitate, capabilă să genereze angajamentul necesar la cel mai înalt nivel politic pentru soluţionarea problemelor invocate.

Referindu-se la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, şeful diplomaţiei moldoveneşti a atras atenţia asupra angajamentului tuturor actorilor implicaţi privind soluţionarea paşnică a conflictului, fapt care face inutilă prezenţa militară rusă în regiune. În acest sens, el a evocat recentele exerciţii militare în Transnistria care s-au desfăşurat de comun cu forţele militare şi paramilitare ale regimului de la Tiraspol, menţionînd că “aceasta nu este dovada de comportament paşnic a unui actor care pretinde la rolul de pacificator”.