România se află printre primele state beneficiare care urmează să semneze Memorandumurile de înțelegere privind implementarea Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European și a Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021, informează un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
„La data de 9 septembrie 2016, la sediul Oficiului Mecanismului Financiar de la Bruxelles, a avut loc cea de-a doua rundă de negocieri pentru Mecanismele financiare SEE și Norvegiene 2014 — 2021, care a reunit reprezentanți ai Statelor donatoare, ai Oficiului Mecanismului Financiar și ai Ministerului Fondurilor Europene, printr-o delegație condusă de Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene. Statele donatoare au subliniat faptul că România este printre primele state beneficiare care urmează să semneze Memorandumurile de înțelegere privind implementarea Mecanismului Financiar SEE și a Mecanismului Financiar Norvegian 2014 — 2021”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, pe parcursul reuniunii au fost discutate aspecte privind proiectele predefinite propuse de partea română, precum și alte aspecte importante menționate în cele două memorandumuri de înțelegere privind implementarea granturilor SEE și Norvegiene în România.
„Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și a Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale și la consolidarea relațiilor bilaterale cu țările beneficiare din Europa. Pentru perioada 2014 — 2021, România dispune de granturi în valoare de aproximativ 502 milioane de euro”, menționează sursa citată.
Spațiul Economic European (SEE) a fost creat în 1994, ca o zonă de Liber Schimb între Comunitatea Europeană (CE) și Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). SEE reunește Statele Membre ale Uniunii Europene (UE) și trei dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), într-o piață internă bazată pe libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor.