FAO: prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în noiembrie

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor în luna noiembrie, comparativ cu luna octombrie, în condițiile în care creșterea prețurilor la zahăr și uleiuri vegetale a fost contracarată de scăderea prețului lactatelor, a anunțat, joi, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna noiembrie 2017, acest indice a scăzut cu 0,5%, comparativ cu luna octombrie, până la un nivel de 175,8 puncte. În pofida scăderii din luna noiembrie 2017, prețul global al alimentelor este cu 2,3% mai mare decât cel înregistrat în luna similară din 2016.

Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scăderii prețului global al alimentelor în luna noiembrie a fost declinul de 4,9% al prețului lactatelor, ca urmare a diminuării cotațiilor la unt, brânză, lapte și lapte praf. În schimb, indicele prețului zahărului a crescut cu 4,5% comparativ cu luna octombrie, în principal din cauza scăderii exporturilor Braziliei și a îngrijorărilor referitoare la posibilitatea ca scumpirea petrolului să ducă la o cantitate mai mare de trestie de zahăr să fie utilizată pentru producția de etanol.

În paralel, FAO și-a îmbunătățit joi estimările privind producția mondială de cereale în sezonul 2017 — 2018, până la nivelul record de 2,627 miliarde tone, cu 13,4 milioane de tone mai mult decât preconiza anterior. De asemenea, agenția ONU și-a îmbunătățit și estimările referitoare la producția mondială de grâu în 2017, care ar urma să fie de 754,8 milioane tone, și orez, care este preconizată la 500,8 milioane tone, ambele cu doar 1% mai mici față de valorile record înregistrate în 2016.

AGERPRES