Parlamentarii Partidului Social Democrat au preluat o serie de amendamente de la sindicate pentru „corectarea” ordonanțelor privind salarizarea – OUG nr. 20/2016 și OUG nr. 43/2016, a anunțat marți liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor.
La inițiativa deputatului PSD, Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, și a liderului grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, Florin Pâslaru, liderii principalelor confederații și federații sindicale din sănătate, învățământ și administrație, ai căror membri sunt afectați de efectele aplicării ordonanțelor de urgență referitoare la salarizare, au participat la o discuție în vederea stabilirii unor puncte comune care să poată fi transpuse în amendamente, ținând cont și de faptul că cele două acte normative vor intra în dezbaterile comisiilor permanente ale Senatului.
„Ne-am angajat la un calendar în ceea ce privește modificarea ordonanțelor 20 și 43, ordonanțe care au suscitat dezbateri extrem de aprinse în rândul salariaților din această țară. Și astăzi am convenit cu reprezentanții sindicatelor ca până cel mai târziu la finele săptămânii să ne transmită amendamentele pe care le propun pentru modificarea celor două acte normative astfel încât, cel puțin la Senat, săptămâna viitoare, în cadrul Comisiei pentru muncă, să putem să facem aceste modificări pe baza amendamentelor primite de la sindicate și tot săptămâna viitoare să aprobăm în plenul Senatului cele două acte normative ca ele să poată merge la Camera Deputaților, unde colegii să le ia în dezbatere. Sunt foarte multe discuții, sunt foarte multe propuneri, colegii sindicaliști au observații pertinente de care vor ține cu siguranță cont, pentru că de aceea am lansat această invitație la dezbatere către colegi sindicaliști pentru a putea repara cât se poate repara din cele două ordonanțe”, a precizat Mihai Fifor.
Potrivit acestuia, amendamentele vor fi analizate și, pe măsură ce acestea „sunt în regulă” și convenite cu toate celelalte părți, vor fi preluate și asumate, astfel încât cele două texte de ordonanță să poată fi aplicabile și să-i mulțumească pe principalii lor beneficiari, pe salariații din această țară.
„Ordonanțele 20 și 43 din 2016 sunt un bluf al actualului Guvern, un guvern cu care PSD nu se înțelege absolut deloc și, pe măsură ce trece timpul, observăm nu numai noi, ci întreaga societate civilă că acest Guvern, în cel mai rău caz, se poate ocupa de niște probleme personale ale unor grupuri de interese, în niciun caz de problemele românilor. Motiv pentru care, văzând aceste două ordonanțe care sunt acum în prima Cameră sesizată — Senat, primind extrem de multe telefoane, intervenții, amendamente pentru a amenda aceste două ordonanțe din partea societății civile și a confederațiilor sindicale din România, am hotărât să avem această întâlnire. Din păcate, suntem singurul partid din România care inițiază acest lucru, probabil celorlalte partide le este frică”, a afirmat, la rândul său, Florin Pâslaru, liderul deputaților PSD.
El a menționat că au fost prezente nu mai puțin de 28 de confederații sindicale, discuțiile fiind unele „aprinse”.
„Este foarte importantă această întâlnire pe care am avut-o datorită faptului că au venit din zona societății civile, a sindicatelor extrem de multe amendamente care, din punctul nostru de vedere, din punctul politic al PSD de vedere, este un lucru bun, pentru că vin din zona care se lovește de aceste anomalii din această ordonanță. Sperăm ca aceste amendamente, în marea lor majoritate, să le introducem în prima Cameră sesizată și apoi, dacă scapă ceva în momentul în care ajung în Camera Deputaților, să facem din aceste două ordonanțe niște ordonanțe care pot fi aplicabile. Din punctul nostru de vedere, ordonanțele sunt total aiurea, sunt neaplicabile”, a adăugat Pâslaru.
Dumitru Coarnă, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor (SNPPC), a arătat că pe legea pensiilor militare la Senat a avut o colaborare foarte bună cu senatorii PSD Mihai Fifor și Ecaterina Andronescu și s-a arătat optimist în ceea ce privește soarta celor două ordonanțe la Camera Deputaților.
„Sunt convins că în urma discuțiilor de astăzi, și am promisiunile ferme de la dl Fifor, de la dl Solomon, că prioritatea va fi această ordonanță 57 cu articolul 40 privind pensiile militare. De asemenea, avem promisiune fermă că va fi corectată și modificată ordonanța 20 care accentuează disfuncțiile salariale din sistemul public. Pentru că, neavând o lege unitară a salarizării, avem mari disfuncții de aplicare a legislației privind salarizarea. (…) Sistemul de apărare, siguranță și ordine publică este o prioritate. Fără poliție nu se face nimic în țara asta, nici măcar alegerile nu le fac fără noi. Or noi venim în muncă suplimentară în mod constant undeva la 70 de ore pe lună. Cei de la SPP lucrează suplimentar undeva la 60 — 70 de ore pe lună, fără să primească recompensă în natură sau în bani. Asta se numește abuz în serviciu. (…) Avem legi în vigoare care nu se respectă, nu se aplică”, a susținut Coarnă.
Printre cei prezenți la dezbatere s-au mai aflat Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, senatorul Petru Alexandru Frătean, președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, senatorul Florian Popa, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate, deputatul Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie, deputatul Sorin Iacoban, vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, deputatul Rovana Plumb, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială, deputatul Natalia Intotero, vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă.