Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan cere, la ONU, măsuri împotriva fostului predicator Fethullah Gulen

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut marți de la tribuna Adunării Generale a ONU o acțiune internațională împotriva fostului predicator Fethullah Gulen, acuzat că a pus la cale tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, relatează AFP.

„De la această tribună, lansez un apel tuturor prietenilor noștri să ia măsurile necesare împotriva organizației teroriste Fethullah pentru viitorul și bunăstarea populației lor”, a declarat el.

În vârstă de 75 de ani, Fethullah Gulen trăiește în exil în Statele Unite din 1999.

„Este evident din experiența noastră că dacă nu combateți această organizație chiar de acum, mâine va fi prea târziu”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

În opinia sa, este vorba despre „o amenințare pentru securitatea națională nu doar a Turciei, dar și a celor 170 de țări unde există (organizația lui Fethullah Gulen)”. „În alți termeni, majoritatea țărilor reprezentante în Adunarea Generală sunt amenințate în prezent de această structură clandestină”, a adăugat el.

În repetate rânduri, Ankara a cerut Washingtonului extrădarea lui Fethullah Gulen și a adresat autorităților americane documente care, potrivit autorităților turce, dovedesc implicarea lui în puciul eșuat.

Aflat în vizită în Turcia la sfârșitul lui august, vicepreședintele american, Joe Biden, a declarat că „înțelege sentimentele intense” ale guvernului și poporului turc pe subiectul Gulen. El a adăugat însă că Ankara trebuie să furnizeze mai multe elemente care să îl incrimineze pe fostul predicator dacă dorește să obțină extrădarea lui.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, o facțiune a armatei s-a răsculat încercând să răstoarne puterea. Ca represalii, Ankara a lansat o campanie de epurări fără precedent în administrația turcă — armată, justiție, media, educație — pentru a-i alunga pe simpatizanții lui Gulen. Tentativa de lovitură de stat s-a soldat cu peste 270 de morți.