Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat marţi că se bucură că a fost redactat Memorandumul privind justiţia, chiar şi în al doisprezecelea ceas, deşi regretă că magistratura nu a fost la fel de vocală înainte de preluarea mandatului său.
„Eu salut faptul că fie şi în al doisprezecelea ceas asociaţiile de magistraţi au ieşit cu un memorandum pentru justiţie şi mă bucur, o spun foarte sincer, că acest memorandum a fost redactat pentru că n-am avut impresia în cursul acestor ultimi ani că magistratura română a fost prea activă în acest sens prin asociaţiile pe care le are”, a declarat Raluca Prună.
Ministrul a amintit că este membru de onoare al AMR după ce în 2004 societatea civilă a făcut ceea ce magistratura, prin asociaţii, nu a fost destul de puternică să facă. „Am făcut atunci Asociaţia pentru o Justiţie Europeană în România care a fost un vehicul foarte important pentru avansarea pe o agendă a justiţie”, a spus Prună.
„Resimt ca pe un regret că magistratura este foarte vocală acum şi nu a fost foarte vocală înainte ca eu să preiau acest mandat, însă iau asta ca pe o încredere în mine şi le promit că voi livra în măsura unor aşteptări realiste”, a spus ministrul.
Totodată, Prună a reiterat că despre „măriri spectaculoase de salarii” se ocupă ministrul Muncii, dar a adăugat că sunt situaţii în care un poliţist poate să aibă salariul mai mare decât un procuror.
De asemenea, Raluca Prună a spus că justiţia are o problemă de subfinanţare pentru că toate încerările diverselor guverne de a face în aşa fel încât taxele de timbru, de exemplu, să rămână ca fonduri pentru justiţie au fost blocate.
„Eu aş vrea ca împreună cu Parlamentul, care văd că susţine demersurile magistraţilor, să acţionăm în aşa fel încât să arătăm că şi în Executiv, şi domniile lor în Parlament suntem serioşi. Eu propun public să dăm întâi taxele de timbru într-o măsură mult mai mare decât până acum magistraturii”, a spus ministrul Justiţiei.
Prună a explicat că astfel se poate finanţa mai bine infrastructura judiciară pentru că sunt mult instanţe care stau în condiţii improprii, subliniind că ÎCCJ stă într-o clădire improprie pentru nevoile sale.