Ministrul Mediului, despre exploatarea turistică a plajelor: Trebuie să găsim soluţii tranzitorii până la finalizarea înnisipării

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat marţi, la Constanţa, referitor la modul de exploatare turistică a plajelor până la finalizarea proiectului cu fonduri europene de înnisipare a acestora şi întocmirea documentaţiilor legale necesare, că trebuie găsite soluţii tranzitorii, după care trebuie implementată o strategie pe termen lung.

„Va trebui să găsim soluţii tranzitorii pentru această perioadă, soluţiile vor fi pe un an, doi ani, trei ani, în funcţie de plajă, în funcţie de zona care s-a finalizat sau încă este în curs de amenajare, de realizare şi cu siguranţă nu vor genera haos”, a spus, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului.

El a fost întrebat care sunt unele dintre soluţiile ce vor fi aplicate pe termen scurt.

„Exemplul cel mai apropiat este cel care s-a aplicat anul acesta, s-a găsit soluţia amendării contractului pe baza unei ordonanţe de urgenţă, s-a găsit soluţia mutării şezlongurilor lângă apă, s-a găsit soluţia acoperirii cu contract a suprafeţelor noi create, la un preţ rezonabil conform ordonanţei de urgenţă, soluţiile acestea pot fi aplicate şi anul viitor. Dar anul viitor trebuie să mai rezolvăm cu eventualele construcţii temporare care să suplinească lipsa de beach baruri, (…), va trebui să găsim soluţii pentru şantierele care vor fi finalizate, dar nu vom avea recepţia cum a fost şi anul trecut, şi vă promit că de fiecare dată vom găsi o soluţie acceptabilă pentru perioada de tranziţie care nu este obişnuită, ci complicată”, a afirmat Barna Tanczos.

Anterior conferinţei de presă, acesta le-a spus participanţilor la o şedinţă de lucru, printre care primari şi hotelieri de pe litoral, că după astfel de discuţii trebuie luată o decizie privind exploatarea turistică a plajelor pe termen lung, „în primul rând în interesul turiştilor”, cel mai important rol în acest sens avându-l autorităţile de pe plan local şi parlamentarii care reprezintă judeţul Constanţa.

„Pe termen lung, după discuţii de genul acesta trebuie luată o decizie. Cu siguranţă nu senatorii de Harghita vor decide soarta plajelor, nici măcar un ministru singur nu va putea decide soarta plajelor din România. Sunt convins că acele forţe politice care simt responsabilitatea administrării acestei resurse, acele autorităţi locale, împreună cu reprezentanţii judeţului Constanţa la nivel parlamentar şi la nivel guvernamental, vor lua decizia care este cea mai bună pentru Constanţa. Încă o dată, cred sincer că nici Maramureşul, nici Timişoara şi nici Harghita nu trebuie să aibă drept de veto în această problemă. Dar discuţia trebuie purtată, trebuie analizată şi luată o decizie pentru următorii 20 de ani, 30 de ani. (…) Trebuie o decizie la nivel guvernamental, dar conform opţiunilor şi intereselor legale şi normale de pe plan local de aici”, a spus ministrul.

Referitor la propunerea unor administraţii locale ca plajele să fie transferate de la Apele Române în administrarea primăriilor, el a declarat că nu consideră „oportun” acest transfer în prezent, când „sunt în amenajare porţiuni întregi de plajă, contracte în derulare”.

„Eu v-am spus, astăzi nu susţin o asemenea trecere de la Apele Române la autorităţile locale, pentru că suntem în plin proces investiţional, în plin proces de derulare a unor programe de investiţii majore (…). După finalizarea acestor investiţii, da, trebuie luată o decizie, dar nu cred că este momentul să abordăm această problemă acum. Pentru că investiţia trebuie terminată, recepţiile trebuie făcute, soarta, modul de amenajare a noilor suprafeţe de teren se decide la nivelul primăriei, nu ministerul va face PUZ, noi trebuie să propunem, să putem sprijini autoritatea locală, dar PUZ-ul, unde se pun şezlongurile, unde se face zonă verde, unde va fi spaţiu pentru sport, unde vor fi plajele pentru familişti, plajele pentru tineri, ele se decid pe plan local şi nu prin influenţa ministerului, ci împreună cu cei care vor administra plaje, cei care au hoteluri, împreună cu primăria şi factorul local”, a afirmat Barna Tanczos.

Potrivit acestuia, după ce se va stabili în ce fel vor fi exploatate turistic plajele pe termen lung, guvernul poate să ia decizia cu privire la cine le administrează, cine reprezintă statul care este proprietarul legal al acestor plaje.

„Sau, dacă nu mai vrea să fie statul proprietar, atunci să fie autoritatea locală, dar iar, acest lucru trebuie decis la nivel de lege organică. Dacă statul român renunţă la dreptul de proprietate asupra plajelor şi se transferă plajele în proprietatea publică a UAT-ului, este o decizie la nivelul Guvernului şi Parlamentului care se poate lua oricând. Încă o dată, avem încă şase, şapte contracte de încheiat, avem în curs de finalizare încă vreo cinci loturi, ele trebuie terminate, aşa cum sunt proiectele făcute, facturile plătite, întabularea făcută, PUZ-urile făcute şi după aceea liber la idei şi la decizii”, a mai spus Barna Tanczos.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, au participat luni, la Constanţa, la o şedinţă de lucru cu tema exploatarea turistică a plajelor după implementarea proiectului „Reducerea Eroziunii Costiere FAZA II (2014/2020)”. AGERPRES