Judecătorii reținuți ieri de procurorii anticorupţie şi ofițerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) sînt suspectați de complicitate la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari SUA. Anunţul a fost făcut astăzi de către Procurorul anticorupție, Viorel Morari, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.
Șeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a specificat că ieri au fost efectuate peste 50 de percheziții în oficiile, domiciliile și automobilele suspecților. „Materialele ridicate, printre care acte și suport electronic, au fost transmise procurorilor de cauză. În total, au fost inițiate 20 cauze penale pe numele a 16 magistrați și patru executori judecătorești pentru complicitate la săvîrșirea infracțiunilor de spălare de bani. Cele 18 persoanele au fost reținute pentru 72 de ore, ulterior se va decide eventuala prelungire a mandatului de arest. Alți doi suspecți se află în căutare”, a spus Zumbreanu.
Potrivit Procurorului anticorupție, schema de spălare a banilor s-a desfășurat în mai multe etape. „Două companii offshore încheiau un contract de împrumut de o anumită sumă, cum ar fi 250 de milioane de dolari. Companiile erau reprezentate de cetățeni din Ucraina. Acestea semnau un contract de garanție, iar în calitate de garant era inclus un cetățean al R. Moldova, de regulă din categoria persoanelor social-vulnerabile sau din regiunea transnistreană, care erau greu de găsit. Ulterior, persoana fizică garant avea drept scop identificarea altor cetățeni (fidejusori), pentru a semna contracte cu patru companii din Federația Rusă, care trebuiau să restituie banii în cazul neexecutării condițiilor contractuale”, a menționat Viorel Morari.
„O altă etapă a schemei reprezintă neonorarea acțiunilor contractuale și adresarea în instanța de judecată a creditorului, care era cetățean al R. Moldova. Instanța de judecată admitea cererea, iar banii erau încasați din contul companiilor din Federația Rusă, printr-o banca comercială din țara noastră. Ulterior, banii de pe contul executorilor judecătorești erau transmiși creditorilor, adică companiilor offshore, după care urma transferarea banilor în alte companii”, a specificat Morari.
În schemă sînt implicați magistrați de la Judecătoriile Centru din municipiul Chișinău, Căușeni, Comrat, Rîșcani, Telenești și Ungheni, care au acționat în perioada anilor 2010-2013, bugetul național fiind prejudiciat cu aproximativ un miliard de lei.
Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la cinci la 10 ani de închisoare.