R. Moldova a participat la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud–Est

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, a participat joi, la New York, la reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Reuniunea a fost organizată de Croația, Preşedintele-în-exerciţiu al SEECP, în marja sesiunii a 71-a a Adunării Generale ONU, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul reuniunii, participanţii au realizat un schimb de opinii privind evoluțiile recente din regiunea Europei de Sud-Est, impactul acestora asupra cooperării regionale şi a proceselor de integrare europeană ale statelor participante la SEECP.

În intervenţia sa, viceministrul de Externe, Lilian Darii, a transmis un mesaj de apreciere și de sprijin pentru calendarul de activități 2016-2017 al Preşedintelui-în-exerciţiu și a subliniat, în context, importanţă SEECP, ca principal forum de dialog politic în regiunea Europei de Sud-est. Între priorităţile Preşedinţiei-în-exerciţiu au fost remarcate ca fiind deosebit de importante cele care vizează acordarea sprijinului statelor candidate şi potenţialilor candidaţi la aderarea la UE, coordonarea operaţională, sinergia energetică regională, răspunsul la situaţiile de criză şi, respectiv, promovarea ştiinţei şi educaţiei. Cu acest prilej, a fost reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua parcursul european şi implementarea reformelor politice şi economice în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere RM-UE.

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est a fost lansat la iniţiativa Bulgariei în 1996. La reuniunea prezidată de Bulgaria din 1996, ţările din Europa de Sud-est au pus bazele pentru cooperarea regională în scopul de a crea o atmosferă de încredere, relaţii de bună vecinătate şi stabilitate.

Republica Moldova a aderat la SEECP, cu statut de membru cu drepturi depline, la 4 mai 2006 în cadrul Summit-ului de la Salonic. Republica Moldova a deţinut Preşedinţia în exerciţiu la SEECP în perioada 2008-2009.

Statele membre ale SEECP sunt: Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Elenă, Fosta Republică Yugoslavă Macedonia, Republica Moldova, Republica Muntenegru, România, Serbia, Turcia.