Festivalul Spectacolului European – Festivalul Dramaturgiei Românești, la Teatrul Național Timișoara
Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festivalul Dramaturgiei Românești (FEST-FDR) 2016 a început duminică seara, la Teatrul Național Timișoara (TNTm), evenimentul fiind inclus în agenda programelor Capitalei Culturale Europene.
În debutul festivalului, care se va desfășura în perioada 25-30 septembrie, cortina a fost ridicată de spectacolul „MESH / OverDose”, al companiei de dans Eva Duda din Ungaria, urmat în aceeași seară de „SUMMIT_2.0”, primul spectacol outdoor al festivalului, care va fi prezentat în Piața Victoriei de compania Osmego Dnia din Polonia.
„Capitală Culturală înseamnă ceea ce face fiecare dintre noi, într-un demers care ține de propria specializare și cu atitudine civică. Pentru noi, ca artiști, faptul că Timișoara a primit titlul de Capitală Culturală 2021, este dovada nivelului de civilizație. (…). Secțiunea FDR se concentrează mai mult pe dramaturgie românească cu precădere contemporană și panoramată pe un fenomen internațional de artele spectacolului, foarte modern. În FEST este foarte important spectacolul de stradă ‘Summit _2.0’ al companiei Osmego Dnia din Polonia, companie care a mai fost la Timișoara. Osmego Dnia este o companie profilată pe teatru de stradă, înființată în regimul comunist polonez ca un teatru de atitudine, cu o istorie foarte zbuciumată. O parte din membrii trupei au fost expulzați din Polonia, unii au cerut azil politic și după ani de zile, într-un alt regim, continuă să rămână consecvenți printr-o atitudine demnă, frumoasă, de politică umană”, a declarat duminică pentru AGERPRES Ada Hausvater, manager general al TNTm.
Urmând noua linie de „coborâre în stradă” a spectacolului, Ada Hausvater a mai remarcat prezentarea inedită a „Pescărușului”, după Cehov, un spectacol în aer liber prezentat de Voskresinnia Theatre (Ucraina).
” ‘Pescărușul’ lui Cehov este transformat într-un spectacol de teatru outdoor. Anul acesta vedem ‘Pescărușul’, după ce anul trecut am văzut ‘Livada cu vișini’, tot în FEST-FDR. Spectacolul este mișcare, dans și muzică, interpretate de actori de teatru. Marea noastră surpriză este că Cehov poate fi jucat în stradă, pe când regula este că Cehov se desfășoară doar în sală de teatru, într-o tăcere proprie teatrului său. Trupa Voskresinnia Theatre recreează tăcerea lui Cehov în stradă, ceea ce este minunat și interesant. Spectacolul rămâne clasic, dar pare că personajele vin din alt secol printre noi, pe stradă. Sunt asemeni unor fantome din altă lume”, detaliază Ada Hausvater.
Ea a mai spus că dramaturgia contemporană s-a canalizat mult pe căutarea identității, a rădăcinilor.
„Este evident că tânăra generație simte nevoia să afle de unde vine, să-și rezolve nodurile trecutului și să treacă mai departe. Este esențial ca teatrul să rămână într-o permanentă întrebare, să ne dea dreptul de a ne alege propriile răspunsuri, să nu ne închidă în idei general valabile. La teatru, în sală, publicul este un grup, dar reacția, catharsisul la spectacolul de teatru contemporan este personal. Arta, teatrul sunt un fenomen social. Regizorii au dreptul de a face spectacole estetice, dar estetica pleacă tot din social”, detaliază managerul TNTm.
În cadrul FEST-FDR2016 vor urma seri cu spectacole pe texte românești, cum sunt: ‘MaRo’ (Csaba Szekely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Târgu Mureș), ‘Secretul fericirii’ (Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Cafe Teatru & Asociația Catharsis), ‘Anul dispărut 1989’ (Peca Ștefan, regia Ana Mărgineanu, Teatrul Mic) și ‘Ai mei erau super!’ (text colectiv, regia Cristian Ban, Teatrul Clasic ‘Ioan Slavici’ Arad), ‘Casa cu pisici’ (Radu Iacoban, Teatrul Mic), ‘Tihna’ (Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Național Târgu Mureș — Compania Tompa Miklos), ‘Pisica verde’ (Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul ‘Luceafărul’ Iași) și ‘Antisocial’ (Bogdan Georgescu, Teatrul National ‘Radu Stanca’ Sibiu).
TNTm este prezent în festival cu spectacolele ‘Say it now!’ (de Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente), ‘Vorbește cu mine’ (spectacol de Ion-Ardeal Ieremia) și ‘Avioane de hârtie’ (Elise Wilk, regia Ion-Ardeal Ieremia).
Prezent pentru prima dată la FEST-FDR, Teatrul ‘Masca’ oferă publicului două spectacole în aer liber, ‘Vânt de primăvara’ și ‘Zidul’.
În cadrul festivalului va avea loc și conferința ‘Convenția. Între teatrul de mască și teatrul firescului’ susținută de Mihai Mălaimare.