Boris Johnson își evocă originile turcești în încercarea de a minimaliza criticile sale la adresa lui Erdogan
Șeful diplomației britanice, Boris Johnson, a încercat marți, în timpul vizitei sale oficiale în Turcia, să-și minimalizeze criticile la adresa acestei țări și a președintelui turc, lansate în timpul campaniei pentru referendumul asupra ieșirii Marii Britanii din UE, preocupat acum să mențină relațiile dintre Londra și Ankara, informează AFP.
Astfel, după ce a considerat oportun să anunțe luni că este „mândrul proprietar” al unei mașini de spălat de fabricație turcească, Johnson a ales marți să scoată la înaintare originile turcești ale familiei sale.
„Unii dintre voi poate că știu că aceasta este patria strămoșilor mei”, a declarat Johnson în timpul conferinței de presă susținute la Ankara, evocându-i pe ‘Zeki, fratele bunicului său” și pe „vărul Selim”.
Străbunicul ministrului de externe britanic era un jurnalist și om politic turc în anii 1900.
Este pentru prima dată când Boris Johnson efectuează o vizită în Turcia, după ce a prezentat, în timpul campaniei pentru Brexit, o eventuală aderare a acestei țări la UE ca pe o amenințare la adresa Europei.
El s-a făcut remarcat și în mai, printr-un poem acid despre președintele turc Recep Tayyip Erdogan, publicat într-o revistă britanică, pentru care Johnson a câștigat „concursul de poeme insultătoare”.
Întrebat despre aceasta de către un jurnalist, șeful diplomației britanice s-a declarat „fericit” că interlocutorii săi turci nu au evocat acest poem. „În realitate, nu sunt deloc surprins că acesta nu a fost evocat, nimeni nu a considerat util să-l scoată în față înainte ca voi să faceți acest lucru”, a răspuns el, estimând că după puciul eșuat din 15 iulie turcii vor mai ales să audă vorbindu-se despre „angajamentul nostru față de Turcia”. „Iar acesta este foarte puternic”, a dat Boris Johnson asigurări.
Turcia este considerată un aliat-cheie al UE în mai multe dosare, în special în cel privind migrația ilegală de refugiați spre Europa.
Vizita lui Boris Johnson este prima în Turcia a unui oficial britanic de acest rang după lovitura de stat eșuată de la mijlocul lui iulie împotriva lui Erdogan. De altfel, acesta din urmă a declarat ulterior că a primit prea puțin sprijin din partea omologilor săi occidentali după acel puci.
Ankara îl acuză pe fostul predicator Fethullah Gulen, care s-a autoexilat din 1999 în SUA, ca fiind organizatorul din umbră al puciului. Autoritățile turce cer extrădarea lui, argumentând inclusiv prin faptul că această confrerie condusă de Gulen s-ar fi infiltrat în mai multe țări străine.(Agerpres)