Comisia Europeană a îndemnat miercuri statele membre ale UE să-și ‘intensifice eforturile’ pentru a-i primi pe solicitanții de azil aflați în prezent în Grecia, estimând că este ‘posibil’ să fie repartizați circa 30.000 de migranți eligibili conform planului european de relocare până la sfârșitul lui 2017, informează AFP.
Acest plan, adoptat în urmă cu un an, a permis până acum repartizarea a doar 5.651 de solicitanți de azil din Grecia și Italia, potrivit unor cifre publicate miercuri de executivul european. Obiectivul inițial, fixat în septembrie 2015, era de a reloca 160.000 de persoane din aceste țări, în decurs de doi ani.
‘Datorită întăririi capacităților serviciului de azil al Greciei și dacă statele membre își intensifică eforturile, ar trebui să fie posibilă mutarea candidaților la relocare care se află încă în Grecia (circa 30.000) până la sfârșitul anului viitor’, a estimat miercuri, într-un comunicat, Comisia Europeană.
‘Relocarea este condamnată la succes’, a estimat comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, care a preferat să sublinieze mai degrabă ‘eforturile sporite consimțite de statele membre în timpul ultimelor luni’ decât dificultățile care apar în aplicarea acestui plan controversat.
‘Cu peste 1.200 de relocări numai în luna septembrie’, a subliniat Avramopoulos, s-a demonstrat că ‘este posibil să fie accelerat procesul, dacă există voință politică și un simț al responsabilității’.
Începând din septembrie 2015, data în care a fost adoptat acest plan, 4.455 de solicitanți de azil au fost transferați din Grecia și 1.196 din Italia, dintr-un obiectiv fixat inițial la 160.000 de persoane ce urmau a fi relocate.
Însă acest obiectiv a fost revizuit în scădere cu 54.000 de locuri (din totalul celor 160.000 de relocări) pe care UE a decis să le facă disponibile în cadrul acordului privind migrația încheiat cu Ankara, pentru a primi direct refugiați sirieni în UE dinspre Turcia.
Punerea în aplicare a acestui acord cu Turcia ‘a continuat’, și-a exprimat la rândul său satisfacția prim-vicepremierul Comisiei Europene, Frans Timmermans, subliniind scăderea considerabilă a numărului de migranți sosiți în Grecia.
‘Sosirea în medie a 85 de persoane pe zi începând din iunie’ pe coasta Greciei dinspre Turcia, ‘comparativ cu peste 1.700 de nou-sosiți zilnic în luna care a precedat’ încheierea acestui acord (în martie) și ‘7.000 de migranți sosiți zilnic în octombrie 2015’, ‘arată clar că este posibil să fie distrus modelul economic al traficanților’ de migranți, a punctat Comisia Europeană.