Sanatate

Suplimente pretioase pentru inima

Asa cum le sugereaza si numele, suplimentele alimentare vin in completarea dietei noastre zilnice. Scopul lor? De a ne sprijini sanatatea, pe toate palierele, intr-un cotidian caracterizat de stres, alimentatie incorecta si sedentarism. Iar unele dintre cele mai valoroase contribuie la functionarea optima a „motorului” corpului: inima.

Suplimentele inglobeaza o paleta larga de nutrienti pretiosi pentru organism, de la vitamine si minerale la aminoacizi, si au fost studiate extensiv. In contextul in care sanatatea inimii a beneficiat intotdeauna de o atentie sporita din partea specialistilor, nu este de mirare ca, in urma mai multor studii, au fost identificate o serie de substante care, incluse in dieta, prin alimente sau suplimente, favorizeaza reducerea riscului cardiovascular.

Sterolii si stanolii din plante

Esterii de stanoli si steroli (reuniti sub denumirea de fitosteroli), grasimi care abunda in vegetale,

s-au dovedit benefici sanatatii cardiovasculare, contribuind la reducerea nivelului de colesterol „rau”, LDL-colesterolul. Datorita structurii lor similare acestui tip de colesterol, fitosterolii blocheaza absorbtia acestuia la nivelul intestinului subtire. Asadar, suplimentele de fitosteroli actioneaza intocmai precum medicatia impotriva colesterolului marit si sunt cu adevarat utile in conditiile in care alimentatia nu ne poate furniza cantitatile optime de fitosteroli care fac posibile beneficiile asupra sanatatii cardiovasculare.

Fibrele

Regasite in fructe, legume si cereale, fibrele reduc cantitatea de colesterol pe care organismul o absoarbe din alimentatie. Prin urmare, contribuie la reducerea nivelului de LDL-colesterol. In principiu, cantitatea de fibre (cca. 25-30 g zilnic) necesara unui adult pentru a se bucura de beneficiile fibrelor poate fi asigurata prin alimentatie. Cel mai des, insa, nivelul optim nu este atins, caz in care administrarea de suplimente (seminte de psyllium, metilceluloza, policarbofil calcic) devine de un real ajutor.

Acizii grasi Omega-3

Apreciati sunt si acizii grasi Omega-3 – docohexaenoic (DHA) si eicosapentaenoic (EPA) –, regasiti ca atare doar in uleiul de peste. Mai multe studii din ultimele decenii le-au dezvaluit influenta benefica asupra sanatatii inimii, datorata, in linii mari, efectului antiinflamator si celui anticoagulant. Reduc hipertensiunea arteriala si nivelul trigliceridelor, riscul de boala coronariana si, foarte important, pe cel de infarct miocardic. Pot fi furnizati prin consumul generos de peste gras (sardine, somon, hering etc.). Insa, cand acesta nu este posibil in cantitatile optime, cea mai simpla varianta – si la fel de eficace – ramane administrarea de suplimente cu ulei de peste, in dozele recomandate de medic. Acestea din urma au si avantajul de a nu fi contaminate cu mercur si alti poluanti, cum se intampla frecvent in cazul pestilor de consum.

Coenzima Q10

Ubiquinona-10 sau coenzima Q10 este un antioxidant puternic, cunoscuta mai ales pentru beneficiile sale asupra pielii. Insa s-a dovedit benefica si pentru sanatatea inimii, intrucat aceasta enzima este necesara functionarii optime a fiecarui muschi din corp, inclusiv a cordului. Ce beneficii asigura, deci, administrarea unui supliment cu Q10? Reducerea hipertensiunii arteriale si a nivelului de LDL-colesterol, prevenirea, respectiv vindecarea bolilor degenerative ale cordului (alaturi de alte substante adjuvante), dar si ameliorarea aritmiilor etc.

Fiindca au efect anticoagulant, suplimentele cu ulei de peste nu trebuie administrate concomitent cu aspirina sau medicamente similare. Cereti intotdeauna sfatul unui specialist inainte de a incepe un asemenea tratament!

Dana Saporan

Surse:Everydayhealth.com; webmd.com

Related Articles

Back to top button