VIRUSUL ZIKA Thailanda: Trei cazuri de microcefalie posibil legate de Zika

Autoritățile thailandeze au semnalat nașterea a trei copii cu microcefalie ale căror mame erau infectate cu virusul Zika, ceea ce a trezit miercuri temeri în cadrul OMS privind apariția primelor cazuri de contaminare in utero în sud-estul Asiei, potrivit AFP.

„Dacă s-ar confirma un caz de microcefalie provocată de Zika, acesta ar fi primul din sud-estul Asiei”, a spus Michael Vurens van Es, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în sud-estul Asiei, răspunzând întrebărilor adresate de AFP după ce Bangkok a anunțat cele trei cazuri.

Reprezentantul OMS a amintit totuși că virusul era prezent de mai mulți ani în sud-estul Asiei, inclusiv în Thailanda, și că mediatizarea recentelor cazuri de microcefalie din America de Sud a antrenat o supraveghere mai atentă pe celelalte continente și, în acest cadru, semnalarea în Thailanda a nașterii celor trei bebeluși cu microcefalie.

„Creșterea numărului cazurilor confirmate a coincis cu o supraveghere sporită”, a precizat responsabilul.

Autoritățile thailandeze au început monitorizarea a 36 de femei însărcinate infectate cu Zika. Dintre primele opt care au născut deja, trei au dat naștere unor copii cu microcefalie, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății publicat marți seară. Potrivit ecografiilor, microcefalia pare să afecteze încă un făt.

Ministerul amintește că în Thailanda se nasc anual între 200 și 300 de copii cu microcefalie, aceasta având însă legătură cu alte maladii, precum rubeola sau varicela.

„Până în prezent, nu putem trage concluzia că există o legătură cu Zika” în cazul ultimilor trei copii născuți de mame afectate de acest virus, susține Ministerul Sănătății thailandez, care promite publicarea unor analize în zilele următoare.

Zika se transmite prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti dar și pe cale sexuală. Dacă o femeie însărcinată este infectată cu Zika, riscă în mai mare măsură să dea naștere unui copil cu o malformație a creierului cunoscută sub numele de microcefalie.

Într-un studiu recent care aduce dovezi suplimentare privind existența unei legături între virusul Zika și microcefalia fătului, publicat în revista medicală britanică The Lancet Infectious Diseases,cercetătorii recomandă populației să se pregătească pentru o „epidemie globală” de microcefalie în țările afectate de virusul Zika.