BasarabiaFeaturedFlux

Moțiune de cenzură împotriva guvernului de la Chișinău: Majoritatea parlamentară declară că nu va participa la dezbatere

 

Deputații care formează majoritatea parlamentară de la Chișinău au declarat că moțiunea de cenzură depusă de socialiști, cu sprijinul grupurilor comunist și liberal-democrat, reprezintă un demers neserios și că nu vor participa luni la dezbaterea acesteia, relatează Radio Chișinău.

Potrivit Jurnal.md, Parlamentul a fost convocat de urgență luni pentru a dezbate o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Pavel Filip, după ce executivul anunțase că își va asuma răspunderea pentru un pachet de legi între care și una care se referă la miliardul de dolari fraudat la sfârșitul anului 2014.

„Ne declarăm sprijinul pentru guvern și pentru decizia de a-și asuma răspunderea pentru pachetul de legi respectiv. Pentru că ne aflăm în fața unei moțiuni de cenzură împotriva unui guvern responsabil, o moțiune de cenzură prin care cei care au furat încearcă de fapt să-și ascundă urmele, noi nu vom participa la aceasta dezbatere falsă’, se spune într-o declarație difuzată presei.

Premierul moldovean Pavel Filip a anunțat cu o săptămână în urmă că vrea sa semneze un memorandum de împrumut cu FMI în luna octombrie și că, din lipsă de timp, guvernul a decis să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru șapte proiecte de lege.

Potrivit Deutsche Welle, între acestea figurează și proiectul care prevede convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență în valoare de 13,5 miliarde de lei moldovenești, ce vor fi transferate de Banca Națională a Moldovei către cele trei bănci devalizate în 2014 — adică punerea datoriei pe umerii cetățenilor. Altfel spus, populația va trebui să întoarcă fondurile devalizate prin complicitatea autorităților de supraveghere în următorii 25 de ani, cu tot cu dobândă, aproximativ 21 de miliarde de lei moldovenești. Conform DW, aceasta înseamnă că fiecare copil născut de acum încolo în Republica Moldova va datora statului din prima zi de viață 4.000 de lei (182 euro).

Related Articles

Back to top button