Împingând copiii de mici către balet și bune maniere îi scoatem cu diplomă de șomeri la sigur, iar ei vor îngroșa clasa oamenilor inutili, a afirmat deputatul Varujan Pambuccian, la conferința internațională „Smart – Connected – Future City”.
„Sunt lucruri pe care va trebui să le facem urgent. Noi ne lăsăm duși de modelele astea care apar, dispar, de zi cu zi și pierdem din vedere faptul că lumea în jur se schimbă radical atât de puternic încât mă gândeam zilele trecute… Intram în lift, la Cameră, unde există liftieră. Doamna stătea cu o cască în ureche și vorbea la telefon și mai era un domn care ținea un mobil la ureche și vorbea. Și mă gândeam că dacă ar fi intrat acolo un om de acum 30 de ani ar fi crezut că e un lift care duce la balamuc, că sunt doi oameni care vorbesc singuri, unul dintre ei mai ține și mâna la ureche. Așa o să ne trezim peste 10-15 ani, dacă nu facem nimic acum, în zona de educație. Există o rezistență a sistemului învățământ peste tot în lume. Vine în primul rând de la părinți, de la elevi și de la profesori”, a spus Pambuccian.
Potrivit acestuia, nu este bine să te lupți cu sistemele mari, cu rezistență mare.
„Asta este o rezistență mare și de aceea este bine să nu te lupți cu sistemele mari, cu rezistență mare. Există deja hub-uri și rețele de hub-uri tehnologice pentru copiii de școală generală, de liceu, care îi duc spre o direcție care nu va îngroșa clasa oamenilor inutili peste 15 ani. Lucrul pe care noi trebuie să-l evităm acum este ca peste 15 ani să nu avem în România o clasă a oamenilor inutili ca vector social major. Asta este partea smart a orașelor. Dacă reușim să facem asta, o să ne fie mai bine decât altora. Sunt direcții în care merge lumea care schimbă radical modul de producție. Radical ce înseamnă? Adidas anul acesta a creat două fabrici, una în Germania și una în SUA. În fabricile alea nu mai lucrează oameni deloc. Anul viitor mai face două, una în Marea Britanie, una în Franța, fără oameni. Adidas, Nike, Puma au anunțat anul viitor că un milion de chinezi ‘Pa’. Lucrul acesta începe să se generalizeze. Sunt două lucruri care dau oameni afară cu o viteză pe care nu ne-o putem imagina. Acum vedem vârful aisbergului. Când o să vedem tot aisbergul, o să fie prea târziu. Sunt două domenii — acesta căruia îi spunem robotică industrială și cel al inteligenței artificiale”, a explicat deputatul.
Acesta a subliniat că rolul unui stat inteligent este să nu își creeze un vector social major, precum o clasă a oamenilor inutili.
„Împingând copiii de mici către balet și bune maniere îi scoatem cu diploma de șomeri la sigur. Copiii ăia vor îngroșa clasa oamenilor inutili. Rolul unui stat inteligent, al unei guvernări inteligente este să nu își creeze singur un vector social major. Sunt state care de acum iau măsuri de evitare a unui conflict social, dar își permit lucrul acesta. De exemplu, Finlanda de anul trecut are lege: cine nu vrea să muncească, are o rentă viageră. În Elveția a căzut anul acesta cu 77% la referendum legea. Franța și marea Britanie pregătesc legea asta. China a înțeles că va avea câteva sute de milioane de șomeri, dar a înțeles că dacă pierde supremația în zona de producție industrială chiar nu mai are nicio șansă. Este țara unde se află cele mai multe fabrici robotizate din lume astăzi. Atunci ce ar fi smart în orașe este componenta educațională”, a mai arătat Pambuccian.