Prim-ministrul Republicii Belarus Andrei Kobeakov şi-a început vizita oficială în R. Moldova
Prim-ministrul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov, şi-a început duminica vizita sa oficială în Republica Moldova. Şeful Guvernului de la Minsk a avut o întrevedere bilaterală cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, urmată de o discuţie în format extins a delegaţiilor Republicii Moldova şi Republicii Belarus, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte ce vizează întregul cadru de cooperare moldo-belorusă sub aspect politic, economic, social şi cultural.
Pavel Filip a subliniat caracterul constructiv şi deschis al dialogului dintre Moldova şi Belarus, exprimîndu-şi convingerea că există un potenţial mare pentru amplificarea relaţiilor bilaterale. „Actuala vizită este încă o dovadă a relaţiilor bune între ţările noastre. Belarus nu este doar un partener al Republicii Moldova, ci un prieten adevărat”, a declarat Pavel Filip. Premierul moldovean a salutat organizarea celei de-a XVII-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică, care va avea loc luni, 3 octombrie 2016, la Chişinău. Pavel Filip a menţionat că aceasta este o bună platformă de dialog pentru identificarea soluţiilor optime la problemele comune şi adoptarea unor decizii reciproc avantajoase.
La rîndul său, Prim-ministrul Republicii Belarus a menţionat că vizitele bilaterale la nivel de şefi de state au ridicat la un nou nivel calitativ relaţiile de cooperare şi încrederea între Belarus şi Moldova. „Atmosfera prietenoasă a dialogului bilateral la toate nivelurile ne permite să discutăm constructiv şi să adoptăm decizii reciproc avantajoase pe tot spectrul de subiecte. Linia principala a discuţiilor de astăzi este identificarea unor puncte de creştere, a cooperării economice”, a spus Premierul belorus. Şeful Guvernului de la Minsk a mai menţionat că, în acest sens, există premise pozitive, precizînd că, în şapte luni ale anului curent, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 10 la sută, comparativ cu anul trecut, constituind circa 150 milioane de dolari.
O atenţie deosebită s-a acordat posibilităţilor de creare a întreprinderilor mixte şi încurajării investiţiilor reciproce în diverse domenii. Părţile au lansat propuneri de colaborare în domeniile agroalimentar, farmaceutic, producerea seminţelor, dar şi în sectorul vinicol.
De asemenea, interlocutorii s-au referit la importanţa amplificării relaţiilor culturale. În acest context, a fost menţionat faptul că deschiderea Centrului de cultură belorusă la Chişinău va contribui la valorificarea potenţialului în acest domeniu.