Parlamentul a respins moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip a fost respinsă astăzi de către Parlament din lipsă de cvorum, informează MOLDPRES.
La începutul şedinţei Legislativului, vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, a anunţat că în plen s-au prezentat doar 47 de deputaţi din PSRM, PCRM şi PLDM. „Din lipsă de cvorum, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului se anunță a fi respinsă, astfel, legile asumate de către Guvern în scurt timp vor fi transmise spre promulgare”, a declarat Vitiuc.
După şedinţă, Prim-ministrul Pavel Filip a afirmat că majoritatea parlamentară a luat o decizie corectă de a nu oferi o platformă pentru un show politic celor care au semnat moţiunea de cenzură. ”Cred că acest document este neserios, demagogic şi cinic, mai ales că semnatarii acestei moţiuni sînt persoane care au pus la bază, au gestionat şi au beneficiat de schemele de scoatere de mijloace financiare din Banca de Economii”, a menţionat Filip.
În replică, deputații PLDM și PSRM au menţionat că ceea ce s-a întîmplat astăzi ar fi o ilegalitate. „Conform regulamentului Parlamentului, proiectul trebuia să fie avizat de Comisia legislativă juridică, numiri şi imunităţi, ceea ce nu s-a întîmplat. La fel, şedinţele Parlamentului sînt stabilite pentru zilele de joi şi vineri, iar luni este ziua de lucru în teritoriu pentru deputați. Totodată, legea prevede că moţiunea de cenzură trebuie să fie dezbătută în plen, așadar, cu acest subiect ne vom adresa mîine la Curtea Constituţională”, a opinat liderul PSRM, Igor Dodon.
Pe durata desfășurării şedinţei Legislativului, reprezentanţi și simpatizanți ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, PSRM și ai Partidului Nostru au protestat în fața Parlamentului, fiind nemulțumiți de hotărîrea Guvernului privind asumarea răspunderii pentru un pachet de legi.
Moţiunea de cenzură a fost depusă acum şase zile de 37 de parlamentari din PSRM, PCRM şi PLDM, după ce Executivul a decis să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pe șapte legi care se referă la sectorul financiar-bancar, dar și la convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență oferite de către Banca Națională a Moldovei celor trei bănci care au fost lichidate. Premierul Filip a declarat că „toate proiectele de legi au fost coordonate cu Fondul Monetar Internațional, care urmează să examineze în octombrie 2016 un nou program pentru R. Moldova”.
Deputați din majoritatea parlamentară au specificat anterior că după respingerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului, legile asumate de Executiv intră automat în vigoare şi urmează să fie publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova.