Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală se va menține la nivelul anului 2023

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat în primă lectură proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024. Potrivit documentului, sunt planificate venituri și cheltuieli în valoare de 15,4 miliarde de lei, iar prima de asigurare obligatorie de asistență medicală se va menține la nivelul anului 2023 și va constitui 12 636 lei, comunică MOLDPRES.

Astfel, în anul 2024, valoarea veniturilor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală vor crește cu 6,1 % față de veniturile precizate în 2023 și vor ajunge la 15 420 082,4 mii de lei.

Potrivit Ministerului Sănătății, din suma totală a FAOAM, veniturile proprii, inclusiv donațiile din sursele externe, vor constitui 8,4 miliarde de lei, sau 54,6 %, iar 45,4% vor fi transferurile de la bugetul de stat. Respectiv, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală sub formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense, achitate de angajați, vor constitui 8 miliarde de lei, cu 15,1 % mai mult decât suma aprobată în 2023. Totodată, veniturile acumulate din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă achitată de persoanele fizice vor fi de 162 milioane de lei.

Totodată, cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală ar urma să fie, în 2024, în valoare de 15 420 082,4 mii de lei, cu 6,1 % mai mult față de cheltuielile precizate în 2023.

Respectiv, Fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice va fi, în 2024, de 15,1 miliarde de lei, cu 8,9 % mai mult decât anul curent. Cea mai mare parte din cheltuieli, 7,7 miliarde de lei, este destinată pentru asistența medicală spitalicească. 648 milioane de lei sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de majorarea salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, iar 23 de milioane de lei pentru majorarea salariilor medicilor rezidenți.

De asemenea, anul viitor, se vor majora cheltuielile destinate pentru serviciile medicale prestate de instituțiile medico-sanitare în baza principiului medicinii de familie. Acestea vor ajunge la 3 miliarde de lei.

Pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale sunt planificate cheltuieli în valoare de 1 miliard de lei și 80 de milioane de lei. Din suma totală, 54,8 milioane de lei vor fi alocate pentru extinderea listei de medicamente compensate. Alte 365 de milioane de lei sunt destinate pentru serviciile medicale de înaltă performanță, iar 94,8 milioane de lei – pentru serviciile de îngrijire paliativă.

În anul 2024, se va majora, cu 20 de milioane de lei, și Fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, care va însuma 50 de milioane de lei. Alte 55 de milioane de lei sunt destinate pentru Fondul măsurilor de profilaxie. Din acești bani vor fi realizate imunizări și examinări profilactice (screening).