Traian Băsescu, la instanța supremă

Fostul președinte Traian Băsescu s-a prezentat miercuri la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în legătură cu o plângere depusă de o persoană cu privire la dosarul ‘Demisia în cinci minute’.

La intrarea în sediul instanței, Băsescu a vorbit despre dosarele deschise pe numele lui în timpul mandatului fostului procuror general Tiberiu Nițu.

„Deschideri au fost multe. Spre exemplu acesta cu Șerb, a cerut procurorul general Nițu să fie deschis dosarul, s-a deschis. Procurorii de la Parchetul General au dat închidere. Azi, domnul ăsta de la Craiova a atacat neînceperea urmăririi penale dată de procurori. Mai e dosarul Mihăileanu, care a fost redeschis, deși fusese închis de aceeași instituție. Părerea mea este că Nițu a făcut un abuz, dar asta e viața. Din câte știu, încă un dosar, cel cu doamna Firea, încă nu mi s-a făcut nicio comunicare, dacă mai sunt inculpat sau nu. Un dosar prin care sunt acuzat de spălare de bani și ăsta e cel mai umilitor dosar pe care aș fi putut să îl am. Să acuzi un fost președinte de spălare de bani imediat ce și-a terminat mandatul arată și o lipsă de decență”, a declarat fostul șef al statului.

Întrebat dacă se așteaptă să fie citat ca martor în dosarul fiicei sale, Ioana Băsescu, Băsescu a replicat: „Dacă vreți să discutăm despre dosarul fiicei mele, din câte știu, acea deja celebră instigare la abuz în serviciu este absolut jenantă ca și acuzație și fabricată, se vede că e fabricată de procurorul de caz”.

De asemenea, Băsescu a fost întrebat de jurnaliști ce crede despre informațiile apărute privind plagiatul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. „Nu știu ce înseamnă plagiat”, a răspuns fostul președinte.

În 2015, Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele lui Traian Băsescu în legătură cu o declarație pe care acesta a făcut-o în 2007 în contextul demersurilor de suspendare a sa din funcție. Dosarul a fost deschis pe baza unei plângeri depuse de Ioan Șerb.

Procurorii au închis dosarul, însă Ioan Șerb a atacat decizia procurorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe 17 aprilie 2007, Băsescu a afirmat că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcție, își va da demisia în cinci minute.

„În situația în care, în pofida avizului Curții Constituționale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maximum cinci minute de la vot, voi demisiona din funcție și voi chema în fața electoratului și pe cei care au generat un abuz constituțional”, spunea atunci șeful statului, într-o declarație de presă.

Ulterior, Băsescu a renunțat la decizia de a demisiona.