Soprana Leontina Văduva: Pentru mine, muzica clasică a constituit descoperirea unui alt univers

Pentru mine muzica clasică a constituit descoperirea unui alt univers, a mărturisit, miercuri seara, soprana Leontina Văduva, în cadrul unei noi ediții a seratelor muzicale Opera FANtastica, găzduită de Muzeul Național Cotroceni.

„În momentul în care m-am decis să fac muzică clasică, nu m-am gândit neapărat la o carieră. Pentru mine a fost mai mult dorința de a descoperi un nou univers”, a spus artista, care a aniversat în Salonul Cerchez 30 de ani de carieră internațională în slujba artei lirice.

Ea a precizat că, deși îi plăcea muzica populară, cu care și-a început cariera, alături de mama sa, interpreta Maria Ciobanu, muzica clasică a corespuns „interiorului” său.

„Nu pot să spun că m-a nemulțumit neapărat ceva, pentru că îmi plăcea foarte mult folclorul și am cântat cu mult drag și cânt încă; în martie am avut un turneu cu mama, mai multe spectacole în țară și am cântat folclor. Îmi aduc cu drag aminte și este prima mea școală de muzică. (…) Muzica clasică a corespuns interiorului meu. Mi-au mers mai mult la suflet toate armoniile muzicii clasice, toate aceste povești de dragoste. Este teatru liric și pe mine m-a impresionat foarte tare lucrul acesta. Opera este efectiv arta care le cuprinde pe toate”, a spus soprana.

Pe lângă dialogul pe care realizatorul seratelor, Luminița Arvunescu, l-a purtat cu invitata sa pe teme de repertoriu și oportunități de carieră, serata inclus și momente muzicale susținute de câțiva dintre discipolii Leontinei Văduva — sopranele Alexandra Doboș-Rodriguez și Ramona Păun, tenorul George Ionuț Vîrban și mezzo-soprana Florentina Soare. Lor li s-a alăturat pianista Diana Ionescu, director artistic al Vibrate Festival, și violonista Clara Cernat, profesor de vioară la Conservatorul din Toulouse și director artistic al festivalului Rencontres Musicale de Nailloux.

Cei prezenți au putut admira câteva din costumele purtate de Leontina Văduva în Boema, Romeo și Julieta sau în diferite recitaluri susținute pe scena Teatrului Capitole din Toulouse, Covent Garden din Londra, operele din Viena, Bilbao, Santiago de Chile, Teatro Real de Madrid.

La eveniment a luat parte, alături de numeroși critici muzicali și iubitori ai artei lirice, soția premierului Dacian Cioloș, Valerie.

Organizată în parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, manifestarea s-a înscris în seria evenimentelor dedicate Leontinei Văduva cu ocazia celebrării a 30 de ani de carieră internațională, începută la „Concursul Internațional de Canto” de la Toulouse, când o tânără soprană din România cucerea laurii și deschidea astfel porțile Europei și ale întregii lumi muzicale.